Seriály a filmy

17. ledna 2015 18:20

Martina Čerňanská

Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí

Poctivá kuchyně, na které si pochutná celá rodina. Takhle vaří Karolína Kamberská. V epizodě Čas předsevzetí vám připravila úžasné hovězí roštěnky ve švestkové omáčce s jemnými bramboráčky, domácí pizzu, špenátové palačinky s brynzou a jako sladkou tečku šlehačkovou mramorovou bábovku.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Recepty z epizody Čas předsevzetí:

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

Suroviny:

Na roštěnky:2 lžíce oleje600–800 g hovězího roštěnce3 cibule nakrájené najemno500 ml suchého červeného vínasůl a čerstvě mletý pepř5 lžic švestkových povidelšpetka mleté skořice2 lžíce balzamikového octasnítka rozmarýnušpetka cukru na dochucení (nemusí být)1 lžíce studeného másla

Na jemné bramboráčky:

1 kg brambor3–4 lžíce horkého mléka1 velké vejceasi 2 lžíce hladké moukysůl a mletý pepř1/4 lžičky mletého kmínulístky z 1 snítky rozmarýnu nebo tymiánu1 lžíce nasekané petrželkymáslo, nejlépe přepuštěné na smažení

Postup:

Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.

Do kastrolu nalijte olej a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.

Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo. Podávejte s bramboráčky.

Bramboráčky: Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném.

Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.

Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.

Rozpalte lívanečník s přepuštěným máslem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Případně smažte na rozpálené pánvi a bramboráčky tvarujte lžící.

Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte.

Domácí pizza

Domácí pizza

Suroviny:

Na těsto:3 lžíce olivového oleje250 ml vlažné vody2 lžíce světlého piva30 g droždí z kostkysůl400 g hladké mouky

Na náplň:3 stroužky česneku400 g konzervovaných krájených rajčat1 lžička sušeného oregana100 g šunky100 g žampionů100 g tvrdého sýra podle chutilístky čerstvé bazalky na ozdobu

Postup:

Smíchejte v míse 250 ml vlažné vody, 1 lžíci oleje, pivo, nadrobené droždí, lžičku soli, droždí rozmíchejte a postupně po lžících přidávejte mouku. Zpracovávejte ručně, nejprve vařečkou a potom rukama (nebo elektrickým hnětačem) tak dlouho, dokud nevznikne pevné těsto. Pak ho nechte vykynout – nejlépe přes noc v lednici, v míse zakryté fólií.

Česnek nakrájejte na plátky a opečte ho na mírném plameni do sklovita v pánvi na lžíci oleje. Přidejte rajčata, oregano, osolte a chvíli poduste, aby se chutě spojily a omáčka trochu zhoustla.

Těsto rozdělte napůl a postupně udělejte dvě pizzy. Rukama postupně roztáhněte na tenké placky. Dejte je na plechy vyložené pečicím papírem a potřete zbylým olejem a rajčatovou směsí. Obložte je šunkou, žampiony nakrájenými na plátky a nakonec posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě na 200– 230 °C, dokud nezezlátnou okraje, trvá to 15–20 minut.

Špenátové palačinky s brynzou

Špenátové palačinky s brynzou

Suroviny:

Na těsto:200 g hladké mouky2 vejce500 ml mléka1/2 lžičky solišpetka muškátového oříškurostlinný olej na opékání

Na náplň:400 g listů špenátu1 střední cibule1 lžíce másla2 lžíce sladké smetany2 stroužky česneku1 rovná lžíce hladké moukysůlmletý pepř200 g brynzy

Postup:

Z mouky, vajec a mléka v míse umíchejte hladké těsto, přidejte sůl a špetku muškátového oříšku. Směs nechte 15 minut odpočívat – mouka trošku nabude a těsto bude mít při pečení palačinek stabilní hustotu.

Ze špenátových listů odkrojte silné části stonků a listy nasekejte na menší kousky (u baby špenátu to není třeba, stačí je omýt).

Cibuli oloupejte, pokrájejte najemno a zpěňte ji na rozpuštěném másle.

Přidejte špenát a ztlumte teplotu na minimum. Vmíchejte smetanu, utřený česnek, mouku, osolte a opepřete a za občasného promíchání poduste. Ale nepřežeňte to, stačí jen pár minut, špenát má zůstat zelený a křupavý.

Nakonec přidejte na kousky pokrájenou či nadrobenou brynzu a lehce ji zamíchejte – jen tak, aby se vytvořila zeleno-bílá mozaika.

Na rozehřáté pánvi lehce potřené olejem upečte po obou stranách tenké palačinky. Naplňte je špenátovou směsí a podávejte.

Šlehačková mramorová bábovka

Šlehačková mramorová bábovka

Suroviny:

3 velká nebo 4 menší vejce250 g krystalového cukru250 ml smetany ke šlehání 33%410 g polohrubé mouky½ sáčku prášku do pečivaolej na vymazání formyhrst strouhanky na vysypání formy, případně sezam2 lžíce kakaa holandského typumoučkový cukr na ozdobení

Postup:

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.

Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.

Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.

Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.

Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vzniklo mramorování.

Bábovku pečte v troubě na 170–180°C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).

Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte – měla by se sama na talíř krásně vyklopit.

Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.