Malé vepřové hody

Táta si v neděli pořádně přivstane, protože vypravuje kluky na tajnou výpravu s Ivetou a chce jim připravit vydatnou svačinu v podobě selských sendvičů s vepřovými špalíčky.
 Když vaří táta (10) galerie  - Obrázek 2
Když vaří táta (10) galerie - Obrázek 2

Ještě z dětství si pamatuje ubrousek přilepený na rohlíku, proto se snaží, aby Jakub s Matesem svoje svačiny rozbalovali s nadšením a nebyli zklamaní obsahem. Martin Polačko zatím udělá pro kamaráda Víťu, který je zklamaný, že sešlo ze zabijačky u strýce na Moravě, malé vepřové hody. Náhradní program obsahuje domácí škvarkovou pomazánku a vlastní sekanou z mleté vepřové plece. Kluky po návratu z podzimního výletu určitě zahřeje zeleninová polévka s kroupami, dospělé Víťův ryzlink, sekačka potěší všechny. Kluci se podívali na farmu, diváci nakouknou do zákulisí supermarketu, kde se mele čerstvé vepřové maso. Všechny, kdo už ani neví, jak si uškvařit sádlo, vyrobit voňavé škvarky a upéct oblíbenou fašírku, čeká užitečná lekce. K takové české domácí hostině se hodí makový závin, který upeče Iveta podle maminčina receptu. Podle Martina jde o maďarský moučník, každopádně skvělý, o čemž se přesvědčíte, když si celkem rychlý závin po tátově nedělním vaření na Prima family upečete sami doma.
 
Selské sendviče s vepřovými špalíčky mají základ v pokrájené vepřové pečeni. Špalíčky syrového masa ochutíme solí, pepřem, tymiánem, obalíme slaninou a upečeme na plechu v rozpálené troubě. Kousky masa přijdou mezi krajíce selského chleba s pomazánkou z másla, trošky strouhané nivy a řapíkatého celeru.
Zeleninová polévka s kroupami obsahuje ještě mrkev a řapíkatý celer, které Martin nakrájí na čtvrtkolečka, pokrájené syrové zelí, základem je poctivý zeleninový vývar. Připravenou zeleninu je třeba orestovat, doplnit plechovkou naložených rajčat, polévku okořenit rozmarýnem a nakonec Martin samozřejmě nezapomene přidat a povařit kroupy, po nichž se vydatná a zdravá polévka jmenuje.
 
Na škvarkovou pomazánku si vyškvaříme vepřové sádlo. Nakrájený bok zalijeme vodou a necháme škvařit, až se voda vypaří a vzniknou krásné škvarky. Martin je oddělí, naseká – nemele, má radši větší kousky. Spojí je s vychladlým sádlem a orestovanou cibulkou a česnekem, Kuba pomazánku, která musí ztuhnout v lednici, dochutí solí, pepřem, pažitkou a majoránkou.
 
Jiné sekačky bude několik šišek, takže spolyká dost cibule a čerstvého koření, houska stačí jedna, vajíčka potřebujeme dvě. Sekaná se nejlépe rovnoměrně umíchá ručně, zvládne to i Jakub. Martinova vychytávka je, že šišky potře nejprve olejem a pak Matýsek bohatě kvalitním kečupem, který dodá pikantní chuť a krásnou barvu.
 
Na štrůdl s mákem a višněmi nám stačí kupované listové těsto. Potřebujeme si svařit mletý mák s mlékem a strouhanou citronovou kůrou, přidáme cukr a kompotované višně. Pláty těsta podmažeme máslem, zavineme, navrchu potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Iveta ukáže, jak na to.

 

Tipy a triky:


Aby se kousky masa nepřipekly na pekáč nebo na plech, můžeme si nádobí vyložit pečicím papírem.
Vepřová pečeně bez kosti (karé) je sušší libové maso, proto je Martin doporučuje obalit slaninou a okořenit voňavými bylinkami.
Pomazánku krásně provoní nadrobno nasekaný řapíkatý celer.
Stroužek česneku rozřízneme podélně a před dalším zpracováním vyjmeme ze středu klíček, který je těžko stravitelný.
Když sekanou pečeni potřeme navrchu kečupem, dostane krásnou barvu.
Kostku syrového listového těsta porcujeme podélně, ne napříč.

„Palačinky dělám velmi rád, protože jsou časově nenáročné a kluci to pokaždé ocení,“ říká Martin Polačko, který si přivstal, aby kluky potěšil báječnou víkendovou snídaní. Ukázkové tenounké palačinky naplní dobrou domácí marmeládou, jindy dá dovnitř třeba pribináček nebo med s oříšky. Po sladkém rozjezdu zatouží po něčem slaném, a proto nakoupí spoustu sýrů. Pro změnu usmaží omeletu s cuketou. Říká se jí frittata a je to italská sestra francouzského quiche. Z italských sýrů Martin zbožňuje mozzarellu kvůli její jemné chuti, která je ideální na kombinaci s rajčaty, lilkem a bazalkou. Podzimní plískanici mohou kluci čelit díky teplému sendviči, který Martin odkoukal ve Francii, kde používají kozí sýr. Aromatický sýr rozhodně není nic pro Jakuba s Matesem ani pro všechny, kteří tak údernou chuť nemusí. Mozzarella bude proto ideální. Další tátova minutka pro deštivé dny se bez italského sýra rovněž neobejde. Uzená mozzarella Martinovi připomene slovenský oštiepok a výborně chutná orestovaná v tyrolském špeku. Smaženou dobrotu doplní salátek z cherry rajčat a rukoly. Víťa přinese slunce aspoň v podobě metaxy, která chutná s tonikem. A protože přišla Iveta, je jasné, že bude i něco sladkého na zub. Čokoládové košíčky jsou plněné krémem z másla, smetany a čokolády. Na závěr Víťa představí několik sýrů, vždyť „sýr je bratrem vína“. Francouzi prý mají na každý den v roce jeden. Milovníci sýra, nenechte si ujít další vaření s tátou na Prima family!
Palačinky s marmeládou Martin Polačko už necukruje, protože si myslí, že je tam cukru pro nás všechny až až.
Frittata je takový vyšší slaný koláč, kde jsou základní surovinou vejce. Na smaženou omeletu s cuketou spotřebujeme až deset vajíček, nahrubo nastrouhanou cuketu, kvalitní čedar, nasekanou cibuli a petržel. Na olivovém oleji orestujeme zeleninu a teprve potom ji zalijeme rozšlehanými vajíčky s nastrouhaným sýrem.
Na křupavou mozzarellu potřebujeme kvalitní mozzarellu z kravského mléka a toustový chleba. Sendvič naplníme sýrem, bazalkou a šunkou, obalíme ve vajíčku a ve strouhance a osmažíme po obou stranách dozlatova.
Restovaná mozzarella v tyrolském špeku je hotová, jakmile se sýr začne roztékat. Malé závitky klademe po obvodu talíře se salátem z překrojených rajčátek a rukoly.
Čokoládové košíčky (tartelky) začínají těstem jako na drobenku, je třeba pracovat rychle. Doprostřed uhněteného bochánku dáme žloutek a trochu vody a vypracujeme těsto, které si musí půl hodiny odpočinout v lednici. Mezitím si ze smetany a kvalitní hořké čokolády ve stejném poměru uvaříme krém, který vlijeme do upečených košíčků. Necháme ztuhnout. Dobrou chuť!
Tipy a triky:
Martin dává i do palačinek třtinový cukr, protože je zdravější.
Na tenkou palačinku si předehřejme pánev a použijeme jen tenkou vrstvu oleje. Rozetřeme ji papírovým ubrouskem, nebo si pomůžeme půlkou rohlíku, kterou smočíme v oleji a před smažením každé palačinky s ní vytřeme pánev.
Cibuli pod omeletu necháme aspoň minutu orestovat, ať se hezky propeče, teprve pak ji promícháme. Totéž platí pro cuketu a restování obecně.
Olivový olej není vhodný na smažení, protože se rychleji propéká než jiné rostlinné oleje. Ale na bleskové opečení sendvičů je výborný.
Těsto při válení stále otáčíme a odlepujeme od válu, aby se nám nepřilepilo na desku.
Aby se těsto ve formičkách nezvedalo, dáme na ně pečicí papír a větší fazole, které samozřejmě po pečení vyhodíme.
Sýrový talíř jíme od nejjemnějších sýrů k těm nejaromatičtějším. Končíme sýry s modrou plísní.
Sýry necháme chvíli před podáváním rozležet při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť. I to mají společné s vínem.
U sýrů, jako je např. comté, neodkrajujeme kůrku, aby bylo vidět, jaký sýr podáváme. Někdo má i takovou kůrku rád a klidně ji sní.
Sýry je nejlépe balit do pergamenu nebo voskovaného papíru, protože sýr dýchá.
K sýru s modrou vnitřní plísní se hodí ideálně sladká bílá vína na rozdíl od všeobecně podávaného červeného vína s tříslovinou.

reklama