Mikulášská nadílka nebeských receptů

Předvánoční čas mám docela rád, přiznává kuchař Martin Polačko, který miluje advent hlavně kvůli atmosféře. I kluci jsou poslušnější. Cítí pomalu ve vzduchu dárky a Mikuláše, Matýsek má už pro jistotu za oknem dopis pro Ježíška.
Když vaří táta (12) hl. foto
Když vaří táta (12) hl. foto

 Než se táta zapotí při shánění dárků, rád se v té přicházející zimě zahřeje u polévky. Jednou z jeho oblíbených je špenátový krém, který uvaří v úvodu další lekce domácího vaření. A protože se Matyáš trochu bojí čerta, Iveta mu upeče speciální sušenky – smajlíky. Při jejich zdobení se skvěle vyhraje celá rodina, děti nejvíc. Přesto ale táta musí přiznat, že pečení cukroví není jeho parketa. Iveta má pro něj jednoduchý tip na barevné vánoční sušenky. Slané bramborové placičky s lososem voní máslem, mají až skandinávský nádech a přímo lákají k zakousnutí po všech těch sladkostech. A co bude hlavním pohoštěním pro věčně hladového Mikuláše a čerta? V hlavní masce se ukrývá Víťa a Martin kamarádovi upeče naloženou vepřovou kýtu s cibulovou omáčkou s jablky. Možná ráda ochutná i andělská cukrářka, Martin doufá, že ho za tenhle recept vezmou rovnou do nebe. Nebe v puse si můžete také připravit, když si nenecháte ujít nadílku receptů z první adventní neděle s tátou a jeho kluky na Prima family.


Na špenátovou polévku Martin Polačko potřebuje nejen špenát, ale na základ také pórek. Vedle má již hotový zeleninový vývar, kde vyvařil i zbytky pórku. Na polévku použijeme mražený špenát, krutony si usmažíme z orestovaného chleba. Rozmixovanou polévku zjemní smetana a dochutí strouhaný parmazán.
Smajlíci, sušenky s úsměvem, vybízejí ke konzumaci nejen svým přívětivým vzhledem a vůní, ale také zapečeným dřívkem, takže připomínají velké lízátko. Zdobíme lentilkami, lékořicí a popcornem na bílkové cukrové polevě, než zaschne.
 
Vánoční sušenky jsou také hravé a jejich příprava je hračka. Jsou tmavé díky kakau a polevě, barevné jsou cukrové kuličky, které je ozdobí. Kdo chce pravou vanilkovou chuť a vůni, obětuje do polevy obsah jednoho vanilkového lusku.
 
Bramborové placičky s lososem jsou z předem uvařených brambor, které si musíme nastrouhat, a z pokrájené lahůdkové cibulky. Do těsta přijde též máslo, ale obejde se bez syrového vejce a mouky. Placičky usmažíme na másle, ozdobíme je půlkami vajec, plátky ryby a posypeme nakrájenou pažitkou.
Naložená kýta s cibulovou omáčkou si žádá pochopitelně hodně cibule, nakrájené na osminky, svazek petržele, česnek. Marinádu doplní kmín a kardamon, jablečný ocet i mošt, trocha javorového sirupu, sůl a pepř. Ideální je kýtu stáhnout provázkem a marinovat přes noc. Zatímco se vepřové aspoň hodinu a půl peče, Martin připraví cibulovou omáčku s jablky, kterou zahustí moukou, okoření a rozmixuje. Mikuláš, čert a anděl mohou přijít!

Tipy a triky:

I když pórek sloupneme a zbavíme dřevnaté části, je dobré ho před krájením rozpůlit a pořádně propláchnout, protože obsahuje hodně hlíny a písku.
Před vařením polévky si založte dobrý vývar, ať už zeleninový nebo masový.
Když těsto válíme mezi dvěma papíry na pečení, tak se nelepí. Je to lepší než přidávat do těsta mouku – změníme tím jeho konzistenci a snáze ztvrdne. Také si tímto trikem nezašpiníme stůl.
Jak poznáme vajíčko uvařené natvrdo? Když ho roztočíme, na rozdíl od syrového se krásně roztočí.
Na marinádu si nemusíme cibuli a česnek dočista loupat, zeleninu stačí jen trochu očistit. Maso před marinováním stáhneme provázkem do úhledného válečku, lépe pak drží tvar i chuť.

„Palačinky dělám velmi rád, protože jsou časově nenáročné a kluci to pokaždé ocení,“ říká Martin Polačko, který si přivstal, aby kluky potěšil báječnou víkendovou snídaní. Ukázkové tenounké palačinky naplní dobrou domácí marmeládou, jindy dá dovnitř třeba pribináček nebo med s oříšky. Po sladkém rozjezdu zatouží po něčem slaném, a proto nakoupí spoustu sýrů. Pro změnu usmaží omeletu s cuketou. Říká se jí frittata a je to italská sestra francouzského quiche. Z italských sýrů Martin zbožňuje mozzarellu kvůli její jemné chuti, která je ideální na kombinaci s rajčaty, lilkem a bazalkou. Podzimní plískanici mohou kluci čelit díky teplému sendviči, který Martin odkoukal ve Francii, kde používají kozí sýr. Aromatický sýr rozhodně není nic pro Jakuba s Matesem ani pro všechny, kteří tak údernou chuť nemusí. Mozzarella bude proto ideální. Další tátova minutka pro deštivé dny se bez italského sýra rovněž neobejde. Uzená mozzarella Martinovi připomene slovenský oštiepok a výborně chutná orestovaná v tyrolském špeku. Smaženou dobrotu doplní salátek z cherry rajčat a rukoly. Víťa přinese slunce aspoň v podobě metaxy, která chutná s tonikem. A protože přišla Iveta, je jasné, že bude i něco sladkého na zub. Čokoládové košíčky jsou plněné krémem z másla, smetany a čokolády. Na závěr Víťa představí několik sýrů, vždyť „sýr je bratrem vína“. Francouzi prý mají na každý den v roce jeden. Milovníci sýra, nenechte si ujít další vaření s tátou na Prima family!
Palačinky s marmeládou Martin Polačko už necukruje, protože si myslí, že je tam cukru pro nás všechny až až.
Frittata je takový vyšší slaný koláč, kde jsou základní surovinou vejce. Na smaženou omeletu s cuketou spotřebujeme až deset vajíček, nahrubo nastrouhanou cuketu, kvalitní čedar, nasekanou cibuli a petržel. Na olivovém oleji orestujeme zeleninu a teprve potom ji zalijeme rozšlehanými vajíčky s nastrouhaným sýrem.
Na křupavou mozzarellu potřebujeme kvalitní mozzarellu z kravského mléka a toustový chleba. Sendvič naplníme sýrem, bazalkou a šunkou, obalíme ve vajíčku a ve strouhance a osmažíme po obou stranách dozlatova.
Restovaná mozzarella v tyrolském špeku je hotová, jakmile se sýr začne roztékat. Malé závitky klademe po obvodu talíře se salátem z překrojených rajčátek a rukoly.
Čokoládové košíčky (tartelky) začínají těstem jako na drobenku, je třeba pracovat rychle. Doprostřed uhněteného bochánku dáme žloutek a trochu vody a vypracujeme těsto, které si musí půl hodiny odpočinout v lednici. Mezitím si ze smetany a kvalitní hořké čokolády ve stejném poměru uvaříme krém, který vlijeme do upečených košíčků. Necháme ztuhnout. Dobrou chuť!
Tipy a triky:
Martin dává i do palačinek třtinový cukr, protože je zdravější.
Na tenkou palačinku si předehřejme pánev a použijeme jen tenkou vrstvu oleje. Rozetřeme ji papírovým ubrouskem, nebo si pomůžeme půlkou rohlíku, kterou smočíme v oleji a před smažením každé palačinky s ní vytřeme pánev.
Cibuli pod omeletu necháme aspoň minutu orestovat, ať se hezky propeče, teprve pak ji promícháme. Totéž platí pro cuketu a restování obecně.
Olivový olej není vhodný na smažení, protože se rychleji propéká než jiné rostlinné oleje. Ale na bleskové opečení sendvičů je výborný.
Těsto při válení stále otáčíme a odlepujeme od válu, aby se nám nepřilepilo na desku.
Aby se těsto ve formičkách nezvedalo, dáme na ně pečicí papír a větší fazole, které samozřejmě po pečení vyhodíme.
Sýrový talíř jíme od nejjemnějších sýrů k těm nejaromatičtějším. Končíme sýry s modrou plísní.
Sýry necháme chvíli před podáváním rozležet při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť. I to mají společné s vínem.
U sýrů, jako je např. comté, neodkrajujeme kůrku, aby bylo vidět, jaký sýr podáváme. Někdo má i takovou kůrku rád a klidně ji sní.
Sýry je nejlépe balit do pergamenu nebo voskovaného papíru, protože sýr dýchá.
K sýru s modrou vnitřní plísní se hodí ideálně sladká bílá vína na rozdíl od všeobecně podávaného červeného vína s tříslovinou.

reklama