Není chleba jako chleba

Téma letošního roku je jasné – kvalitní potraviny. V médiích čteme o moderním životním stylu plném čerstvých surovin, o nebezpečí z nadměrné konzumace tzv. éček a o tom, jak si vybrat ty zaručeně správné potraviny. Na internetu jsou doslova tisíce článků a videí, které nás učí, co a jak jíst.
Sedlácký chléb, foto
Sedlácký chléb, foto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Je ale jedna základní potravina, která nás provází od dětství a provázela po celý život i naše předky stovky let před námi. Je jí chléb.

Průkopníkem na poli kvality potravin v řetězcích je síť hypermarketů Globus, která vsadila na čerstvost a řemeslnou výrobu již od svého vstupu na český trh v roce 1996. V každém hypermarketu má Globus vlastní pekárnu, kde peče chléb bez jakýchkoli náhražek. Chleby vyrobené v Globusu nejsou rozpečené nebo rozmrazené, ale připravené tradičním postupem a dle vlastní receptury. Například jejich sedlácký chléb, stejně jako i ostatní chleby, obsahuje tradiční žitný kvas, který si sami v každé pekárně vyrábějí, a proces kynutí není urychlen přidáním chemických pomocníků.

Jak si vybrat správný chléb

V nabídce jsou desítky druhů – od kmínových a Šumavy přes sedlácký až po celozrnné chleby. Jak si vybrat ten správný? Nejvíce záleží na chuti každého z nás. Obecné zásady platí: věnujte pozornost barvě kůrky (neporušená a stejnoměrně zabarvená), vůni (typicky chlebová a aromatická) a chléb by měl být dobře vypečený (při poklepání na spodní část musí „zazvonit“).

Jak chléb uchovávat

Ideální je uchovávat jej zabalený do lněného plátna nebo čisté utěrky v chlebovce na místě se stálou teplotou (při teplotě mezi 20 a 25 °C). Nikdy jej neskladujte v chladničce, kupodivu dochází k jeho rychlejšímu stárnutí, a to kvůli škrobu obsaženému v mouce.

Pokud si tedy chcete pochutnat na dobrém chlebu, nezapomeňte, že je potřeba nejen pečlivě vybírat, ale také ho správně skladovat. 

Reklama
Reklama