Nepodceňujte dýně, bůček ani duchy! Přichází Halloween…

Halloween se blíží… Martin Polačko proto nakoupí hned několik krásně oranžových dýní Hokkaidó, aby měli kluci něco ze života, ale také něco dobrého, zdravého a teplého do žaludku.
Když vaří táta (7) hl. foto
Když vaří táta (7) hl. foto

reklama

Zatímco Mates vydlabává, táta s Kubou uvaří báječnou dýňovou polévku - konzistence fantastické, chuti ještě lepší! Na Víťu už ale nezbylo, co mu kamarád Martin ukuchtí? Šunkové topinky s mozzarellou. Pečený bůček potíraný marmeládou by sice mohl být podle Viktorova gusta, ale v zájmu své postavy si na tuto kalorickou a hříšně voňavou lahůdku radši ani nepočká. Aspoň zbyde na kluky, ti to určitě vylítají. Na glazuru potřebujeme tu nejlepší domácí marmeládu z višní a také něco bílého vína. „Chuť masa se solí a sladkou glazurou, to je koncert. To není maso, to je máslo,“ těší se kuchař ze svého díla. Lze kombinovat chuť bůčku s vínem? Nebo k němu musíme vždy podávat jen pivo? Co se týče vína, má náš sommeliér odpověď na každou otázku… Iveta upeče tátovi a klukům mrkvový dort, který sice Martin snídal každý den v Americe, ale sám si ho ještě nikdy nedělal. Proto přiloží také ruku k dílu. „Konečně mám pořádného pomocníka,“ směje se Iveta. A nebude to poslední sladká tečka, Jakub zkusí s tátou upéct ještě malé banánovo-čokoládové dortíčky cupcaky, na které dostal chuť. Ivetin recept se inspiroval v zámoří, proto na ně patří krém ze sýru Philadelphia. Nejen Kuba, ale i diváci se dozví něco o historii tohoto slavného termizovaného smetanového sýra. To vše samozřejmě v neděli podvečer na Prima family.
 
Dýni na polévku je třeba očistit, možná i sloupnout, pokud je tak tvrdá, jako ta, co koupil Martin. Nebudeme ji vařit, ale zprvu ji upečeme doměkka na plechu a pečícím papíře v troubě, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, s trochou koriandru a chilli papričkou, která zvýrazní chuť dýně. Na základ budoucí polévky potřebujeme cibuli a pancettu, kterou si orestujeme na dně hrnce, kde se bude předpečená dýně vařit. Další chuťový rozměr dodá polévce zeleninový vývar, šalvěj a pár lžic zakysané smetany na závěr.
 
Šunkové topinky a la mozzarella, na které se už těší sommeliér Víťa, Martin připraví z kvalitního chleba, který se nejdřív opeče. Potřebuje také spařená a nadrobno pokrájená rajčata na „rajčatový kaviár“, který podusí na cibuli a česneku. Zeleninovou směs natře na topinky, ozdobí parmskou šunkou, mozzarellou, bazalkou a pokropené olivovým olejem je zapeče dvě minutky pod grilem.
 
Pečený bůček potíraný marmeládou potřebuje nejprve prosáknout marinádou z olivového oleje, česneku, kmínu, pepře a soli. Martin ji pěkně vmasíruje do naříznuté kůže. Na glazuru použije višňovou marmeládu, kterou nechá na mírném ohni zredukovat v bílém víně. Maso jí potře až ke konci pečení a zvýší teplotu, aby vznikla nádherná kůrčička. Normálně pečený bůček potřebuje až tři hodinky v troubě, můžeme také maso upéct pomalu při nízké teplotě.
Mrkvový dort je známý vláčný moučník, do kterého Martin nasucho opeče piniová semínka a Iveta nastrouhá mrkev, bez níž by to samozřejmě nešlo. Je to olejová buchta, ale formu vymažeme máslem. Svěžest dodá těstu citronová šťáva i kůra, hlavní hmotu tvoří namleté mandle, další chuť a vůni dodají moučníku hrozinky namočené v rumu. Hutnější koláč ozdobí ochucené mascarpone.
 
Banánovo-čokoládové cupcaky si podle cukrářky Ivety žádají dobře promíchat nejprve sypkou část a potom i těsto s banány, čokoládou a podmáslím. Do vrchního krému přijde termizovaný sýr Philadelphia, vše ovoní pravá vanilka.

Tipy a triky:

Dýňovou polévku můžeme ozdobit dýňovými semínky a dýňovou salsou, která dodá mixovanému krému rustikálnější vzhled a autentičtější chuť.
Rajčata se lépe oloupou, když je nakrojíme do kříže a teprve pak spaříme ve vařící vodě.
Jádřince se dají z rozčtvrcených rajčat snadno vymáčknout palcem.
Rajčátka na kaviár raději krájejte ručně nožem, v mixéru by pravděpodobně vznikla kaše.
Bůček na pečení je dobrý středně prorostlý, vykostěný, ale s kůží. Čtverečky prokrojíme velmi opatrně už před naložením, jen kůži! Marináda se pak dostane všude a krásně provoní maso.
Když pečete bůček při nízké teplotě přes noc, spotřebujete mnohem méně energie a maso bude určitě měkké.
Silikonové formičky jsou velmi praktické hlavně na malé moučníky – nemusíme je už totiž vymazávat ani vysypávat moukou.
Chceme-li polevu zdobit pomocí cukrářského sáčku, je dobré ji nechat při pokojové teplotě. Když ji necháme vychladit, můžeme z ní pomocí lžíce tvarovat například nočky.

reklama

reklama