Quinoa – jihoamerický poklad

Léty prověřená plodina z And si pomalu nachází cestu i do českých kuchyní.
Quinoa foto
Quinoa foto

reklama

Quinoa, česky merlík chilský, je jihoamerická plodina, kterou znali už staří Inkové. Její jméno je inckého původu a do češtiny by se dalo přeložit jako matka zrno. To, co pro Evropu znamenaly obiloviny, tím byla pro původní indiánské obyvatele Jižní Ameriky quinoa. Různé kaše, mouky, a dokonce i tradiční pálenka chica – to všechno pochází z této odolné rostliny. Po evropské kolonizaci kontinentu ale quinoa téměř upadla v zapomnění. Většina obyvatel ji zkrátka přestala pěstovat. Tato starobylá plodina se zpět na výsluní dostala až koncem 20. století, kdy vědci objevili její mimořádnou výživovou hodnotu. NASA se dokonce začala zabývat myšlenkou, zda quinou nepoužít jako základ lidské stravy během dlouhých meziplanetárních letů v budoucnosti.

Jednou z jejích největších předností pro moderního člověka je to, že neobsahuje lepek. Ve skutečnosti totiž není příbuzná s našimi obilovinami, a proto je mouka, která se z ní vyrobí, bezlepková a vhodná pro celiaky. Je možné ji použít jednak klasicky a jednak ji lze přimíchat do kukuřičné či jiné mouky. Těsto rázem dostane jemnou oříškovou chuť a vůni. Zrnka quinoy je navíc možné vařit celá a jsou vhodnou alternativou rýže, kuskusu nebo jáhel.

Podle zásad moderní zdravé výživy by měla být strava vyvážená a co nejpestřejší. Quinoa, ačkoli je pro středoevropskou kuchyni stále exotickou potravinou, by měla mít v našem jídelníčku nezastupitelné místo. Na trhu ji v současné době najdete ve všech hypermarketech Globus, který nabízí i řadu dalších biovýrobků značky Alnatura.

Nevíte, jak ji připravit? Vyzkoušejte náš recept na salát z grilovaného avokáda, fety a quinoy.

Salát z grilovaného avokáda, fety a quinoy

200 g quinoy
2 zralá avokáda
150 g sýra feta
1 citron
100 g salátu, ideálně mix
1 sušená chilli paprička
špetka sušeného oregana
extra panenský olivový olej
sůl a čerstvě namletý barevný pepř

Příprava:
1. Nastavte troubu na režim grilu a předehřejte ji na 200 °C.
2. Uvařte quinou dle návodu na obalu.
3. Avokádo oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Fetu natrhejte na kousky a přidejte k avokádu. Do misky vymačkejte citronovou šťávu, nadrolte chilli papričku, přidejte oregano, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem a vše dobře promíchejte.
4. Směs dejte do malého pekáčku a vložte do trouby. Grilujte přibližně 5 minut, až je vše lehce zlatavé. Během grilování nezapomeňte směs promíchat.
5. Uvařenou quinou zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte a opepřete.
6. Grilovanou fetu spolu s avokádem, salátem a quinoou dejte na servírovací talíř, zlehka promíchejte a ihned servírujte.

reklama

reklama