Rodinná návštěva dostane husu s nádivkou
Za tátou a kluky přijede v sobotu rodina, možná nestačili s Martinem oslavit svátek, tak to dohánějí dnes. Předtím si ale Martin ještě uvaří svoji oblíbenou polévku minestrone, která dodá vitaminy a zahřeje. U nás nejznámější italská polévka byla v minulosti polévkou chudých, a proto tam přišly většinou jen ty suroviny, které si lidé sami vypěstovali. Na minestrone vlastně neexistuje ani žádný normativní recept, liší se podle regionů a období sklizně. Diváci poznají minestrone takovou, jakou ji má nejradši Martin Polačko. Druhým zeleninovým jídlem bude hráškové pyré, náš kuchař si v zimě vystačí i s mraženým hráškem. Pyré je výborné na topinkách s česnekem, smíchané s pecorinem a s mozzarellou. Rodinná návštěva přijde na husu, která je v kurzu od 11. listopadu až do Nového roku, někdo by ji mohl mít po celý rok. Martin upeče husu s aromatickou jablečnou nádivkou a dvěma druhy knedlíků, u stolu se sejde sedm lidí. Jedním z nich bude i cukrářka Iveta, která připraví medový vánoční nugát. Tento dezert se nepeče, ale vaří. Je vynikající, i když je to pěkná kalorická bomba, k níž báječně pasuje Martinův vánoční koňak. Můžete si zahřešit už o adventní neděli, nebo si tyto recepty připravit o svátcích pro vlastní rodinnou návštěvu. Proto určitě nevynechejte další vaření s tátou na Prima family – vždyť o Vánocích se každý dobrý recept šikne.
Hřejivá minestrone je výborná italská polévka se spoustou zeleniny. Přijde do ní v Itálii tak oblíbený řapíkatý celer, některá zelenina je ale sezonní nebo taková, jakou máme rádi. A Martin má rád kapustu, brambory, bílé fazole, cibuli, česnek, cuketu a mrkev. Do jeho polévky pak už přijde jen parmazán, plechovka rajčat a trocha olivového oleje.
Husa s nádivkou nebude jen tak ledajaká. Nádivka je z jablek, brusinek, ořechů, mandarinkové dužiny i kůry, strouhanky, ani koření není úplně typické: rozdrcený hřebíček, zázvor a skořice, ta k jablkům patří. Jenom sůl a žádný kmín. Zatímco se husa peče na mřížce v troubě, Martin si uvaří z drůbků, zeleniny, petržele a kardamomu marinádu na podlévání a šťávu.
Hráškové pyré je oblíbená britská příloha k lidovému jídlu fish and chips, Martin to ale tentokrát pojme jinak a udělá pyré jako zdravou a rychlou pomazánku na topinky se dvěma druhy italských sýrů.
Do svátečního koňaku potřebujeme žloutky, stejné množství brandy a rumu, půl litru kondenzovaného mléka, cukr a vanilku. Je to silné, ale dobré, jak říká Iveta. Domácí likér výborně pasuje k další sladkosti – vánočnímu medovému nugátu s čokoládovou polevou, který uvaří naše milá cukrářka.
Tipy a triky:
Pokud nechceme, aby se husa pekla ve svém tuku, můžeme ji položit prsy dolů rovnou na mřížku a nechat sádlo odkapávat dolů na plech.
Nádivku, kterou nepojí houska, si v rukou nejprve vytvarujeme v koule a těmi plňme břišní dutinu. Pěchujme, co to jde, neplňme až po okraj.
Do domácího likéru – svátečního koňaku dáváme alkohol až nakonec, protože jinak by se nám vypařil.
U nás nejznámější italská polévka byla v minulosti polévkou chudých, a proto tam přišly většinou jen ty suroviny, které si lidé sami vypěstovali. Na minestrone vlastně neexistuje ani žádný normativní recept, liší se podle regionů a období sklizně. Diváci poznají minestrone takovou, jakou ji má nejradši Martin Polačko. Druhým zeleninovým jídlem bude hráškové pyré, náš kuchař si v zimě vystačí i s mraženým hráškem. Pyré je výborné na topinkách s česnekem, smíchané s pecorinem a s mozzarellou. Rodinná návštěva přijde na husu, která je v kurzu od 11. listopadu až do Nového roku, někdo by ji mohl mít po celý rok. Martin upeče husu s aromatickou jablečnou nádivkou a dvěma druhy knedlíků, u stolu se sejde sedm lidí. Jedním z nich bude i cukrářka Iveta, která připraví medový vánoční nugát. Tento dezert se nepeče, ale vaří. Je vynikající, i když je to pěkná kalorická bomba, k níž báječně pasuje Martinův vánoční koňak. Můžete si zahřešit už o adventní neděli, nebo si tyto recepty připravit o svátcích pro vlastní rodinnou návštěvu. Proto určitě nevynechejte další vaření s tátou na Prima family – vždyť o Vánocích se každý dobrý recept šikne.
Hřejivá minestrone je výborná italská polévka se spoustou zeleniny. Přijde do ní v Itálii tak oblíbený řapíkatý celer, některá zelenina je ale sezonní nebo taková, jakou máme rádi. A Martin má rád kapustu, brambory, bílé fazole, cibuli, česnek, cuketu a mrkev. Do jeho polévky pak už přijde jen parmazán, plechovka rajčat a trocha olivového oleje.
Husa s nádivkou nebude jen tak ledajaká. Nádivka je z jablek, brusinek, ořechů, mandarinkové dužiny i kůry, strouhanky, ani koření není úplně typické: rozdrcený hřebíček, zázvor a skořice, ta k jablkům patří. Jenom sůl a žádný kmín. Zatímco se husa peče na mřížce v troubě, Martin si uvaří z drůbků, zeleniny, petržele a kardamomu marinádu na podlévání a šťávu.
Hráškové pyré je oblíbená britská příloha k lidovému jídlu fish and chips, Martin to ale tentokrát pojme jinak a udělá pyré jako zdravou a rychlou pomazánku na topinky se dvěma druhy italských sýrů.
Do svátečního koňaku potřebujeme žloutky, stejné množství brandy a rumu, půl litru kondenzovaného mléka, cukr a vanilku. Je to silné, ale dobré, jak říká Iveta. Domácí likér výborně pasuje k další sladkosti – vánočnímu medovému nugátu s čokoládovou polevou, který uvaří naše milá cukrářka.
Tipy a triky:
Pokud nechceme, aby se husa pekla ve svém tuku, můžeme ji položit prsy dolů rovnou na mřížku a nechat sádlo odkapávat dolů na plech.
Nádivku, kterou nepojí houska, si v rukou nejprve vytvarujeme v koule a těmi plňme břišní dutinu. Pěchujme, co to jde, neplňme až po okraj.
Do domácího likéru – svátečního koňaku dáváme alkohol až nakonec, protože jinak by se nám vypařil.