Sladká neděle ve znamení malin a švestek

Všechny děti milují sladké, a proto se Martin rozhodne upéct klasické müsli tyčinky sám doma. Dnes to bude vůbec sladké probuzení. Další snídaní, jakou milují Martin i kluci, jsou lívance s javorovým sirupem.
Když vaří táta (4) hl. foto
Když vaří táta (4) hl. foto

reklama

„V létě nejraději vařím z čerstvých ingrediencí,“ říká sympatický kuchař, který dostal od souseda misku voňavých malin. Co z nich připraví?
Svůj nejoblíbenější recept, francouzské tousty s horkými malinami. Vydatný bude i hlavní sváteční chod v rustikálním venkovském stylu. Nejlepší boršč a báječné kuře na neděli. Dokonce prý také nejlepší, slibuje kuchař Martin Polačko. Jak by ne, když v nádivce budou pravé škvarky a kuře i brambory ovoní snítky rozmarýnu? Kuře se bude péct na červeném vínu. A pak bude zase něco sladkého s dávnou tradicí. Ovocné knedlíky, které speciálně pro Matyho uvaří s láskou Iveta. Kluci ale nejprve musejí nasbírat švestky. Další porce rodinného vaření a báječných receptů vás čeká v obvyklém nedělním čase na Prima family!
Při přípravě domácích müsli tyčinek se neobejdeme bez ovesných vloček, kokosu, sušeného ovoce, semínek, nasekaných oříšků a kondenzovaného mléka. A také medu, který Martin miluje, protože je zdravý a sladí tak akorát. Kluci mu kvůli tomu říkají medvěd.
Lívance s javorovým sirupem osladí hnědý třtinový cukr, ale nezapomeneme ani na špetku soli a kouzelný bílý prášek, tzv. „prdopeč“ – prášek do pečiva, který nahradí tradiční droždí.
Na francouzské malinové tousty si Martin nejprve povaří maliny s troškou cukru a také si připraví směs na obalování toustů, což jsou rozšlehaná vejce s mlékem. Nejdůležitější ingrediencí je ale vanilka. Tousty obalíme a usmažíme na másle dozlatova a podáváme přelité naším ovocným sirupem.
Nejlepší boršč musí být silný, jeho složkami jsou vývar z hovězího masa s kořením a zeleninou a základ z kořenové zeleniny a cibulky na másle, samozřejmě nesmí chybět červená řepa, tak charakteristická pro tuto polévku. A také zelí, pár rajčat, na dochucení je ideální ocet z červeného vína. Do boršče patří zakysaná smetana a Martin ji obohatí přidáním bylinek.
Bylinky přijdou i do hlavního chodu. Nejlepší kuře na neděli obsahuje chlebovou nádivku se škvarky od řezníka Pavla. Peče se s cibulí, žampiony a rozmarýnem. Jako příloha budou pečené brambory, rovněž ovoněné rozmarýnem.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta Iveta vypracuje z polohrubé mouky, měkkého tvarohu z vaničky a rozpuštěného másla. Ukázková lekce pro všechny, kteří se na přípravu tradičního moučníku chystají poprvé, nebo se jim ovocné knedlíky z nějakého důvodu stále nedaří.

Tipy a triky:

Martin používá třtinový cukr, protože je voňavější a stravitelnější než rafinovaný bílý řepný cukr.
Když se kolem lívance udělá krustička, poznáme, že je spodní strana upečená. Lívance obracíme v pořadí, v jakém jsme lili těsto na pánev.
Slupku z vanilkového lusku nikdy nevyhazujeme, ale vložíme ji do nádoby s cukrem, kam můžeme cukr stále dosypávat.
Na francouzské tousty používáme zásadně bílý chléb, protože je chuťově nejjemnější.
Vaření vývaru si urychlíme v papiňáku. Pokud ho máte, použijte ho.
Čerstvou zeleninu nelze mraženou nikdy plně nahradit!
Červená řepa hodně barví, vezměte si rukavice nebo si na ruce aspoň navlékněte mikrotenové pytlíky jako Martin.
Zbytek nádivky do kuřete upečeme na plechu zvlášť ve formě bochánků.
Pokud se nám kousky tvarohového těsta při tvarování a plnění knedlíků stále lepí na ruce, pomůžeme si moukou.

reklama

reklama