Tak trochu americké vaření s tradiční českou omáčkou

Martin Polačko má rád jednoduchá jídla, ale zajímavé kombinace chutí. A kluci zase mají rádi první a poslední chod dnešní „provařené“ neděle. Nejslavnější salát z fast foodu Coleslaw a vláčné brownies, hnědé díky kvalitní čokoládě.
Když vaří táta (6) galerie - Obrázek 1
Když vaří táta (6) galerie - Obrázek 1

reklama

O salátu Coleslaw najdeme zmínku v americkém tisku už v roce 1794, ale populární salát pochází z Holandska a táta naučí Jakuba vyslovovat koolsla, což v překladu znamená zelný salát. Tajemství jeho úspěchu tkví v čerstvosti a dostupnosti všech surovin. Martin také koupil dobrou pražskou šunku vcelku. Opeče ji na másle, nakrájenou na silnější plátky. A k šunce báječně pasuje křen, tentokrát ve formě tradiční křenové smetanové omáčky. Nevšední spojení chutí pečeného a uzeného lososa nabídne pomazánka od babičky, která chutná Jakubovi, přestože si původně myslel, že nemá rád ryby. A fenykl a kopr jsou další výrazné ingredience, jež tuto rybí pomazánku se smetanou dochutí. Jednoduchým jídlem podle Martinova gusta jsou gratinované brambory s houbami. Táta si vystačí s krémovými žampiony, jež si orestuje na másle. Dnes vůbec spotřebujeme hodně másla a nejvíc na sladkou závěrečnou tečku – brownies, jichž se už nemůže Mates dočkat. Martin se naučí péct koláč od Ivety, aby už kluci nepochybovali o jeho pekařských kvalitách. Nechť se v neděli podvečer podívají na Primu family na tátovo vaření s kluky také všichni ti, kteří se bojí, že je pro ně příprava domácí bramborové kaše moc složitá. Není, je to hračka!


 
Salát Coleslaw není jen zelný salát, ale smíchá se s kořenovou zeleninou. S nastrouhanou mrkví a celerem, o což se postará Jakub, táta najemno nakrájí zelí, které lze také nakrouhat. Aby byl salát pěkně vláčný, spojí se majonézou a dochutí octem, cukrem, pepřem a solí. V tradičním receptu je také cibule.
Na křenovou omáčku se šunkou si nejprve uděláme bešamelový základ, který hodinu za občasného míchání provaříme a pak zjemníme smetanou. Do omáčky nastrouháme čerstvý oloupaný křen, cukr a dochutíme. Podáváme s kaší, ale dobré jsou například i noky nebo knedlíky.
Domácí pomazánka s lososem se musí nechat po promíchání všech ingrediencí nechat pořádně vychladit v lednici, aby se chutě ryby, fenyklu a kopru dobře rozležely. Pokud nechceme jako druhou složku použít lososa čerstvého, můžeme do pomazánky nakrájet losos uzený.
Gratinované brambory s houbami mohou být výbornou a zajímavou přílohou, ale také samostatným chodem. Díky mléku, trošce dobrého bílého vína a následnému povaření a zapečení jsou totiž velmi lahodné.

reklama

reklama