Zdar a sílu najdeš v sýru!

„Palačinky dělám velmi rád, protože jsou časově nenáročné a kluci to pokaždé ocení,“ říká Martin Polačko, který si přivstal, aby kluky potěšil báječnou víkendovou snídaní.
Když vaří táta (9) galerie  - Obrázek 1
Když vaří táta (9) galerie - Obrázek 1

reklama

 

„Palačinky dělám velmi rád, protože jsou časově nenáročné a kluci to pokaždé ocení,“ říká Martin Polačko, který si přivstal, aby kluky potěšil báječnou víkendovou snídaní. Ukázkové tenounké palačinky naplní dobrou domácí marmeládou, jindy dá dovnitř třeba pribináček nebo med s oříšky. Po sladkém rozjezdu zatouží po něčem slaném, a proto nakoupí spoustu sýrů. Pro změnu usmaží omeletu s cuketou. Říká se jí frittata a je to italská sestra francouzského quiche. Z italských sýrů Martin zbožňuje mozzarellu kvůli její jemné chuti, která je ideální na kombinaci s rajčaty, lilkem a bazalkou. Podzimní plískanici mohou kluci čelit díky teplému sendviči, který Martin odkoukal ve Francii, kde používají kozí sýr. Aromatický sýr rozhodně není nic pro Jakuba s Matesem ani pro všechny, kteří tak údernou chuť nemusí. Mozzarella bude proto ideální. Další tátova minutka pro deštivé dny se bez italského sýra rovněž neobejde. Uzená mozzarella Martinovi připomene slovenský oštiepok a výborně chutná orestovaná v tyrolském špeku. Smaženou dobrotu doplní salátek z cherry rajčat a rukoly. Víťa přinese slunce aspoň v podobě metaxy, která chutná s tonikem. A protože přišla Iveta, je jasné, že bude i něco sladkého na zub. Čokoládové košíčky jsou plněné krémem z másla, smetany a čokolády. Na závěr Víťa představí několik sýrů, vždyť „sýr je bratrem vína“. Francouzi prý mají na každý den v roce jeden. Milovníci sýra, nenechte si ujít další vaření s tátou na Prima family!
Palačinky s marmeládou Martin Polačko už necukruje, protože si myslí, že je tam cukru pro nás všechny až až.
Frittata je takový vyšší slaný koláč, kde jsou základní surovinou vejce. Na smaženou omeletu s cuketou spotřebujeme až deset vajíček, nahrubo nastrouhanou cuketu, kvalitní čedar, nasekanou cibuli a petržel. Na olivovém oleji orestujeme zeleninu a teprve potom ji zalijeme rozšlehanými vajíčky s nastrouhaným sýrem.
Na křupavou mozzarellu potřebujeme kvalitní mozzarellu z kravského mléka a toustový chleba. Sendvič naplníme sýrem, bazalkou a šunkou, obalíme ve vajíčku a ve strouhance a osmažíme po obou stranách dozlatova.
Restovaná mozzarella v tyrolském špeku je hotová, jakmile se sýr začne roztékat. Malé závitky klademe po obvodu talíře se salátem z překrojených rajčátek a rukoly.
Čokoládové košíčky (tartelky) začínají těstem jako na drobenku, je třeba pracovat rychle. Doprostřed uhněteného bochánku dáme žloutek a trochu vody a vypracujeme těsto, které si musí půl hodiny odpočinout v lednici. Mezitím si ze smetany a kvalitní hořké čokolády ve stejném poměru uvaříme krém, který vlijeme do upečených košíčků. Necháme ztuhnout. Dobrou chuť!
Tipy a triky:
Martin dává i do palačinek třtinový cukr, protože je zdravější.
Na tenkou palačinku si předehřejme pánev a použijeme jen tenkou vrstvu oleje. Rozetřeme ji papírovým ubrouskem, nebo si pomůžeme půlkou rohlíku, kterou smočíme v oleji a před smažením každé palačinky s ní vytřeme pánev.
Cibuli pod omeletu necháme aspoň minutu orestovat, ať se hezky propeče, teprve pak ji promícháme. Totéž platí pro cuketu a restování obecně.
Olivový olej není vhodný na smažení, protože se rychleji propéká než jiné rostlinné oleje. Ale na bleskové opečení sendvičů je výborný.
Těsto při válení stále otáčíme a odlepujeme od válu, aby se nám nepřilepilo na desku.
Aby se těsto ve formičkách nezvedalo, dáme na ně pečicí papír a větší fazole, které samozřejmě po pečení vyhodíme.
Sýrový talíř jíme od nejjemnějších sýrů k těm nejaromatičtějším. Končíme sýry s modrou plísní.
Sýry necháme chvíli před podáváním rozležet při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť. I to mají společné s vínem.
U sýrů, jako je např. comté, neodkrajujeme kůrku, aby bylo vidět, jaký sýr podáváme. Někdo má i takovou kůrku rád a klidně ji sní.
Sýry je nejlépe balit do pergamenu nebo voskovaného papíru, protože sýr dýchá.
K sýru s modrou vnitřní plísní se hodí ideálně sladká bílá vína na rozdíl od všeobecně podávaného červeného vína s tříslovinou.

Ukázkové tenounké palačinky naplní dobrou domácí marmeládou, jindy dá dovnitř třeba pribináček nebo med s oříšky. Po sladkém rozjezdu zatouží po něčem slaném, a proto nakoupí spoustu sýrů. Pro změnu usmaží omeletu s cuketou. Říká se jí frittata a je to italská sestra francouzského quiche. Z italských sýrů Martin zbožňuje mozzarellu kvůli její jemné chuti, která je ideální na kombinaci s rajčaty, lilkem a bazalkou. Podzimní plískanici mohou kluci čelit díky teplému sendviči, který Martin odkoukal ve Francii, kde používají kozí sýr.
 
Aromatický sýr rozhodně není nic pro Jakuba s Matesem ani pro všechny, kteří tak údernou chuť nemusí. Mozzarella bude proto ideální. Další tátova minutka pro deštivé dny se bez italského sýra rovněž neobejde. Uzená mozzarella Martinovi připomene slovenský oštiepok a výborně chutná orestovaná v tyrolském špeku. Smaženou dobrotu doplní salátek z cherry rajčat a rukoly. Víťa přinese slunce aspoň v podobě metaxy, která chutná s tonikem. A protože přišla Iveta, je jasné, že bude i něco sladkého na zub. Čokoládové košíčky jsou plněné krémem z másla, smetany a čokolády. Na závěr Víťa představí několik sýrů, vždyť „sýr je bratrem vína“. Francouzi prý mají na každý den v roce jeden. Milovníci sýra, nenechte si ujít další vaření s tátou na Prima family!

Tipy a triky:

Martin dává i do palačinek třtinový cukr, protože je zdravější.

Na tenkou palačinku si předehřejme pánev a použijeme jen tenkou vrstvu oleje. Rozetřeme ji papírovým ubrouskem, nebo si pomůžeme půlkou rohlíku, kterou smočíme v oleji a před smažením každé palačinky s ní vytřeme pánev.

Cibuli pod omeletu necháme aspoň minutu orestovat, ať se hezky propeče, teprve pak ji promícháme. Totéž platí pro cuketu a restování obecně.

Olivový olej není vhodný na smažení, protože se rychleji propéká než jiné rostlinné oleje. Ale na bleskové opečení sendvičů je výborný.

Těsto při válení stále otáčíme a odlepujeme od válu, aby se nám nepřilepilo na desku.

Aby se těsto ve formičkách nezvedalo, dáme na ně pečicí papír a větší fazole, které samozřejmě po pečení vyhodíme.

Sýrový talíř jíme od nejjemnějších sýrů k těm nejaromatičtějším. Končíme sýry s modrou plísní.

Sýry necháme chvíli před podáváním rozležet při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť. I to mají společné s vínem.

U sýrů, jako je např. comté, neodkrajujeme kůrku, aby bylo vidět, jaký sýr podáváme. Někdo má i takovou kůrku rád a klidně ji sní.

Sýry je nejlépe balit do pergamenu nebo voskovaného papíru, protože sýr dýchá.

K sýru s modrou vnitřní plísní se hodí ideálně sladká bílá vína na rozdíl od všeobecně podávaného červeného vína s tříslovinou.

 

 

reklama

reklama