Dolce vita Tomáše Šmída a toskánských řezníků

Na chvíli se s Manu ještě vrátíme do Cesenatica, kde žije a pracuje někdejší československý tenisový reprezentant Tomáš Šmíd. Dnes trénuje místní tenisové naděje. S Tomášem jsme se už jednou v Italově cooking show setkali.
Léto s Italem (4) hl. foto2
Léto s Italem (4) hl. foto2

reklama

Náš kuchař si u kurtu natrhá bylinky a česnek a u Tomáše uvaří těstoviny s rybičkou saraghinou. I známý tenista je zdatný kuchař. „To je vášeň,“ říká o své zálibě sportovec.

Pak se Emanuele vydá do opěvovaného Toskánska, odkud se nikomu nechce odejít. Barvy, ráz krajiny, vůně, úcta k tradicím, to všechno činí tento malebný kraj jedinečným. A právě staré poctivé uzenářské řemeslo, chovatelství i nakažlivé nadšení tří toskánských řezníků chce Manu ukázat českým divákům. Jako první navštíví řeznictví pana Daria Cecchiniho, jehož mottem je respekt ke zvířeti. Ve své restauraci připravuje hamburgery MacDario a je to takový showman, že si připadáte jak ve Felliniho filmu. I pan Stefano je vynikající řezník a uzenář, ze stropu jeho krámu visí kýty sušené šunky. Třetím řezníkem, k němuž se náš kuchař na cestách vydá na exkurzi, je pan Vincenzo. Vysvětlí, kolik práce a času se skrývá za výrobou voňavé sušené nádhery. Uprostřed vinic, kde zrají hrozny na budoucí chianti, si Manu připraví panzánský steak ze zadního hovězího ořechu.
Díl, který stojí rozhodně za zhlédnutí, není jen o výrobě uzenin a chovu dobytka, ale i o umění žít. Dobrou náladu až k vám domů přinese další Léto s Italem v úterý večer na Prima family!
Místní nasolené rybičky, jejichž výrobu jsme viděli ve třetí epizodě, divoký česnek, olivový olej, piniové oříšky a osmažená strouhanka... To je vlastně vše, co potřebujete k přípravě pasty, která přistane na kuchyňském stole v příbytku Tomáše Šmída v Cesenaticu. Bývalý vrcholový sportovec se sice snaží jíst saláty, ale Emanuelově kuchařskému umění neodolá. Podlehne i jeho syn.
Po návštěvě kamaráda čeká Emanuela nadšené uvítání v řeznictví Daria Cecchiniho. Uřízne opravdu pěkný plátek, z něhož se dělá fiorentina – proslulý italský T-bone steak. Manu ochutná salám, na který je Dario právem pyšný. Je to velký šprýmař a moudrý muž, který ví, že kvalita masa souvisí s tím, jak volně a spokojeně žilo zvíře před porážkou. „Spousta lidí věří v peníze, já v pěkný život,“ směje se majitel dvou restaurací, kde zpracovává svoje maso na hamburgery a steaky. Nabídne Emanuelovi svůj „pornoburger“. „Ano, je to orgasmus,“ souhlasí Manu, který baští s majitelem rovnou z pánve.
I pan Stefano je majitelem zavedené řeznické a uzenářské firmy, kde zpracovávají jen vlastní suroviny z ušlechtilých chovů. Podle devět generací staré rodinné receptury vyrábí salámy s fenyklem a také slaninu a pršut. Přísahá, že salámy obsahují jen maso a sádlo, není v nich žádná mouka nebo umělé přísady. Uvidíme chov vepřů, kteří žijí volně na třiceti hektarech. Přikrmováni jsou žaludy, jež polodivoká prasata milují. Manu prý už ví, proč se říká „mám hlad jako svině“.
I jemu vyhládlo, a proto si mezi toskánskými vinohrady ugriluje obrovský steak z masa, jež mu dal Dario. K hovězímu ořechu pečenému na grilu a rozmarýnu si udělá rychlý listový salát s rajčaty, který ozvláštní nastrouhaným fenyklem a kůrou z citronu, jehož šťáva a olivový oleje tvoří zálivku. S plodným dnem se rozloučí pohledem na západ slunce a sklenkou chianti.
Poslední zastávkou je obchod špičkového uzenáře pana Vincenza, který divákům předvede, jak se dělá pravý toskánský pršut. Je to poměrně zdlouhavý proces. Kromě kvalitního masa v něm hrají důležitou roli sůl, pepř, vzduch a čas. Zbytek ingrediencí je tajemstvím střeženého rodinného receptu. Šunka zraje léta, a proto nemůže být kvalitní pršut nikdy levný. Objednávky se prý ale jenom hrnou.
Příště uvidíte: Zůstaneme v Toskánsku, které si to určitě zaslouží. Navštívíme krásnou Florencii, kde nás Manu seznámí se zdejší specialitou. Pozorní diváci už vědí, že obyvatelé tohoto kultivovaného města překvapivě milují dršťky alla fiorentina. My se ovšem seznámíme s jinou místní dobrotou z této kravské součásti. Polévka to nebude… Cestou z trhu se Manu zastaví u zmrzlináře i v jedné florentské restauraci.

To vše uvidíte v úterý 21:20 na Prima Family!

reklama

reklama