Hořké pivo, sladký koláč a pusa od maminky

Emanuele se kochá vyhlídkou na hlavní město ostrova Portoferrario, v dálce je vidět i nejvyšší horu Elby.
Léto s Italem (7) galerie - Obrázek 1
Léto s Italem (7) galerie - Obrázek 1

reklama

Monte Campanne má přes tisíc metrů. První zastávkou italského kuchaře na cestách bude místní pivovar, kde z chmelu dováženého z celého světa – i z Čech – dělají fermentované pivo, které se vaří a stáčí do lahví. Po počáteční nedůvěře se kamarádovo podnikání rozjelo, nyní už mají o jeho pivo zájem i zdejší restaurace. Cestou autem se Manu projeví jako bytostný romantik, když při poslechu zamilované písničky oblíbené zpěvačky má husí kůži a dojímá se textem, který pro divačky přeloží. Atmosféra je ale skutečně jako stvořená pro letní lásky. Výsledkem vaření v restauraci na prosluněné pláži u přítele, který stejně jako Manu zbožňuje fotbal a klub Fiorentina, jsou čerstvé mušle na trošce vína s rajčaty a toustem. Velkým zpěvákem je také Stefano, který v potu tváře a v obrovském tempu sází do pece zdejší vyhlášené rychlé občerstvení – plechy plné slaných koláčů a pizz. K tomu prý ještě na stará kolena vyhrál italské závody na motorkách. Nabídne něco i kamarádovi, který se mu trošku plete pod nohama?

U maminky bude líp. Emanuele nakoupí na trhu, kde ochutná báječný sendvič, a jde známou cestou za svou sympatickou maminkou. Po vřelém objetí si spolu uvaří před pár hodinami ulovenou chobotnici ve vlastní šťávě a jako moučník ke kávičce syn upeče jahodový koláč. Italský kuchař se vrací ke kořenům v dalším pokračování letního kulinářského cestopisu v úterý večer na Prima family.
Cestou do bistra kamaráda, jenž podniká v oboru pivovarnickém, Manu projde dnes už opuštěným tržištěm, které působí poněkud nostalgicky. Stejně na něj působí i pohled na zpustlé hřiště, kde hrával fotbal jako kluk. Ale v přítelově podniku je živo, na vrcholu sezony tu prý jedou naplno všechny čtyři pípy. A to je dobře, protože nepasterované pivo vydrží jen čtyři dny. Není čiré a je příjemně nahořklé. Další kamarád má restauraci na pláži, a protože má hlad, Manu uvaří jednoduchý recept pro dva přímo u zdroje. Na oleji si orestuje základ z jemně pokrájeného česneku a cibulky. Přidá mušle, nejprve slávky a potom srdcovky, jež potřebují jen minimum času. Poté přidá rajčata, trošku vína, kousky očištěných olihní, petržel a lehce podusí. Jídlo pustí dost slané šťávy, takže ani nemusí solit. Talíř plný mušlí se podává s toustem zalitým vývarem, vypadá to, že se to ani nedá sníst, ale jsou to samé skořápky, směje se Manu, který občas sní o podobné pohodičce na pláži. Na trhu, kde si dá báječný sendvič s vepřovým, protože jak říká, „Itálie není jenom pasta“, nakoupí a jde obejmout maminku. Ta už má doma očištěnou čerstvou chobotnici, z níž připraví jednoduchý a tradiční místní pokrm. Chobotnice se vaří tři čtvrtě hodiny a ještě musí patnáct minut dojít pod pokličkou. Pak můžeme chapadlo ukusovat rovnou z vidličky, jak předvádí Manu, kterého to naučil děda, jenž tento street food vařil ve svém stánku v přístavu. U stolu se podává nakrájená na kousky ve vlastní šťávě s octem a olejem. A jako sladkou tečku upeče Manu úžasný dort s jahodami. Základem je těsto jako naše linecké, jaké už Emanuele ve svém pořadu připravoval. Do těsta přidá namleté mandle z mrazáku, vanilkový krém a povrch korpusu hustě posází jahodami. To bude bašta, ještě ke všemu s maminkou, kterou má člověk jenom jednu…

 

To vše uvidíte v úterý 21:20 na Prima Family!

reklama

reklama