Postup přípravy
- Nejprve je třeba dobře očistit kuře, poté jej celé pořádně opepřete, dovnitř vložte poloviny svazku myrty a kuře svažte kuchyňským provázkem, aby drželo tvar. Na spodek zapékací mísy dejte vrstvu soli, vysokou cca jako tloušťka prstu spolu s pár lístečky myrty, na ni položte kuře a kolem něj vyskládejte dobře umyté a usušené brambory.
- Z bílku vyšlehejte sníh a smíchejte jej se zbytkem soli, přidejte zbylé lístky myrty. Touto směsí úplně pokryjte kuře a brambory a pečte na 180 °C hodinu.
- Zapékací mísu vyjměte z trouby a nechejte 10 minut odpočinout. Rozbijte solnou krustu a odloupněte ji z mísy v jednom kuse. Kuře očistěte od přebytku soli a podávejte jej s bramborami, spolu se studeným máslem a pepřem stranou.