Štrůdlové mille-feuille

Třetí recept Vojtěcha Václavíka

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Mille-feuille
Štrůdlové mille-feuille

reklama

Suroviny

Na mille-feuille:
filo těsto
přepuštěné máslo
Skořice
cukr moučka
Na jablečný kompot:
jablka
máslo
Cukr
citronová tráva
Na krém ze zakysané smetany:
200 gcréme fraiche
200 gŠlehačka
20 gpráškový cukr
Na ořechy v karamelu:
vlašské ořechy
120 gCukr
špetka soli
oříšek másla
3 gjedlá soda
rozinky v rumu
vanilková zmrzlina

Postup

  1. Filo těsto si nakrájíme na požadované tvary, pomažeme směsí másla, skořice a cukru a vrstvíme do tří vrstev na sebe na silikon nebo pečící papír. Zatížíme dalším plechem a pečeme na 180C cca 5 min dozlatova.
  2. Na jablečný kompot si jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme cukr na karamel a přidáme máslo, citronovou šťávu a jablka na kostičky. Chvilku podusíme a jablka přecedíme. Do zbylé tekutiny přidáme šlupky a skrojky z jablek a zredukujem na hustší sirup.
  3. Část podušených jablek rozmixujeme na pyré, zbytek necháme v celku, smícháme a kompot dochutíme podle potřeby.
  4. Vytvoříme si krém ze zakysané smetany tak, že všechny ingredience smícháme a vyšleháme jako šlehačku do hustého krému.
  5. Ořechy v karamelu vytvoříme tak, že si ořechy spaříme a v troubě opečeme dokřupava. V pánvi rozehřejeme cukr na karamel, přidáme máslo, sůl, přisypeme jedlou soudu a za stálého míchání přimícháme ořechy. Stáhneme a vychladlé rozlámeme nebo rozkrájíme na menší kousky.
  6. Rozinky namočíme v rumu, přidáme celou skořici a necháme marinovat. Rozinky smícháme s vanilkovou zmrzlinou a vše společně servírujeme.

reklama