Tom yum Koong

Pálivá polévka s krevetami a citronovou trávou je prvním receptem Antonína Bradáče.

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Tom yum Koong

reklama

Suroviny

čtvrt šálkuopečená chilli pasta
10 až 15 kusůkrevety, oloupané, očištěné s ocáskem
5 až 6 plátkůgalangal
2 až 3 stonkycitronová tráva
3 až 4kafírové nebo limetové listy
500 mldrůbeží vývar
3 polévkové lžícerybí omáčka
3 polévkové lžícelimetová šťáva
5 kusůchilli papričky
4 kusyžampiony
4 listy koriandru
rostlinný olej
Na chilli pastu:
10 kusůšalotka
10 stroužkůČesnek
3 lžícesušené krevety
7sušené dlouhé chilli papričky
3 lžícetamarindová šťáva
3 lžícelimetová šťáva
6 lžicepalmový cukr
1 lžičkakrevetová pasta
rostlinný olej

Postup

  1. Ve woku na oleji opečeme na plátky nakrájený česnek a šalotky dozlatova, poté šalotky a česnek necháme na cedníku okapat, osušíme papírovou utěrkou a přendáme do mixéru. V tom samém oleji také opečeme sušené krevety a chilli papričky 1–2 minuty, osušíme a přidáme do mixéru s limetovou a tamarindovou šťávou, krevetovou pastou a cukrem.
  2. Všechny ingredience pořádně rozmixujeme na hladkou pastu, poté přidáme 100 ml oleje v kterém jsme opékali ingredience, a opět krátce rozmixujeme. Tuto pastu vložíme do čistého kastrůlku a krátce povaříme, poté pastu vychladíme, vložíme do uzavíratelné nádoby a dáme do lednice. Ve vývaru povaříme citronovou trávu, galangan, kafírové listy. Přidáme chilli pastu, rybí omáčku, žampiony, krevety a chilli papričky.
  3. Na závěr dochutíme citronovou štávou a přidáme listy koriandru.   

reklama