Žemlovka

Třetí recept Miroslava Grusze

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

žemlovka
Žemlovka

reklama

Suroviny

Tuzemský rum
200 gSmetana
50 gcukr moučka
300 gdomácí tvaroh
50 gcukr krystal
30 grozinky naložené v rumu
30 gbílky
50 gCukr
15 gVoda
3 kusyJablko
200 gcukr krystal
100 gVoda
4 gSkořice
12 plátkůdomácí chléb

Postup

  1. Smícháme rum, smetanu a cukr moučka.
  2. Dohromady ušleháme tvaroh a cukr krystal. Vodu s 50 gramy cukru svaříme na 121 °C, nalijeme do vyšlehaných bílků a šleháme až do zchladnutí.
  3. Ze 100 g cukru připravíme tmavý karamel, přidáme pomalu vodu a skořici a oloupaná nakrájená jablka na plátky.
  4. Vše naskládáme do zapékací misky klasickým způsobem, namočený chléb, tvaroh, jablka, rozinky a na třetí vrstvu pak dáme ušlehaný sníh a pečeme cca. 10 min při 180 °C.

reklama