Jaký nápoj udrží vaše tělo nejdéle hydratované? Voda to není.

Hned na začátek si řekněme, že pitím vody nemůžete nic zkazit. Pokud se ale rozhodnete přistupovat k hydrataci svého těla vědecky, měli byste vědět, že nápoj s trochou cukru, tuku nebo bílkovin udrží organismus zavodněný déle. Vyplývá to z výsledků studie, kterou provedli výzkumníci z univerzity ve skotském St. Andrews.
Hydrataci lidského těla ovlivňují podle autora studie, profesora Rolanda Maughana dvě věci. Jednou z nich je objem vypité tekutiny. Čím víc toho vypijeme, tím rychleji nápoj opustí žaludek a vstřebá se do krevního řečiště, kde naředí tělní tekutiny a hydratuje orgány.
Druhým faktorem je složení nápoje. Například mléko je z hlediska hydratace organismu daleko účinnější než obyčejná voda. Obsahuje totiž laktózu neboli mléčný cukr, bílkoviny a tuky. Ty dohromady zpomalují vyprázdňování tekutiny ze žaludku a tím pomáhají udržet organismus zavodněný delší dobu.
Mléko navíc obsahuje sodík, který funguje jako houba. Udržuje v těle vodu a netvoří se kvůli němu tolik moči. Na stejném principu jsou postavené i různé hydratační roztoky, které se užívají při léčbě průjmů. V jejich složení najdete malé množství cukru, sodík a také draslík, který rovněž přispívá k zadržování vody v těle.
Až sem to není vlastně nic, co bychom už nevěděli. Komplikovat se to začíná až v okamžiku, když se začneme zajímat o nápoje s vyšším obsahem cukru jako je například ovocný džus nebo kolové nápoje. Ačkoli obsahují cukr, nejsou nutně víc hydratační. V žaludku sice zůstávájí déle a opouštějí ho pomaleji než voda, ale jakmile se dostanou do tenkého střeva, dojde k takzvané osmóze. Během ní si střevo naopak vodu z těla bere, aby vysokou koncentraci cukrů naředilo.
Zkrátka a dobře, džus nebo limonáda s vysoký obsahem cukru tělo tolik nezavodní, naopak mu dodají extra kalorie, která nezasytí zdaleka tak jako tuhá strava.
A jak je to s alkoholem a kávou? Alkohol obecně organismus odvodňuje, což se projevuje tím, že člověk více močí. Záleží samozřejmě i na druhu alkoholu. Zatímco pivo tělo o tolik tekutin nepřipraví, protože s ním tráví více vody, whisky organismus dehydratuje. U kávy je zase hydratační schopnost závislá na množství zkonzumovaného kofeinu. Vypití 300 mg kofeinu nebo 2 až 4 šálků denně bude mít za následek jen mírné a krátkodobé odvodnění, kterému se dá předejít přidáním trošky mléka do kávy.
Zdroj: CNN