Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY
ZELENINOVÝ ŠPÍZ S FETOU
Suroviny:
toastový chleba
sýr Feta
cherry rajčátka
sušená rajčata
černé olivy
na marinádu:
citronová šťáva
olivový olej
pesto
sůl
pepř
Postup: Nejdříve připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto.
Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme.
Pak na špejli střídavě napícháme sýr Feta, chleba, rajče a sušené rajče.
Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy.
Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapékat zhruba 4 minuty.
SENDVIČ S HOVĚZÍM MASEM A MODRÝM SÝREM
Suroviny:
hovězí maso
rukola
baby špenát
cherry rajčátka
sůl
pepř
na těsto:
400 g polohrubé mouky
200 ml vlažné vody
1 lžička sušeného droždí
1 lžička cukru
špetka soli
na dresink:
hořčice
balzamikový ocet
olivový olej
citronová šťáva
pepř
Postup: V míse smícháme polohrubou mouku, droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Zalijeme vodou, vypracujeme těsto a navrch posypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 1–1,5 hodiny kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich placky. Ty položíme na grilovací kámen a opečeme z obou stran.
Mezitím si připravíme francouzský dresink: v misce smícháme hořčici, balzamikový ocet, citronovou šťávu, olej a pepř a necháme chvíli odstát.
Tenké plátky masa opepříme a osolíme z obou stran a jen na pár sekund vložíme na gril.
Opečené maso sundáme na talíř, necháme chvíli odpočívat a pak nakrájíme na plátky.
V salátové míse smícháme rukolu, špenátové listy a cherry rajčátka a zalijeme dresinkem.
Hotovou placku pokapeme olivovým olejem, nandáme na ni salát, pak nakrájený sýr a maso a přiklopíme další plackou. Hotový sendvič rozčtvrtíme, navrch potřeme ještě trochou modrého sýra a dáme na chvíli zapéct na gril. Nandáme na talíř, pokapeme znovu olivovým olejem, posypeme trochou soli a podáváme.
KRŮTÍ PLACIČKY, BRAMBORY SE SMETANOU, ŽAMPIONY A OKURKOVÁ SALSA
Suroviny:
mleté krůtí maso
slanina
1 dcl smetany
citronová šťáva
jarní cibulka
sůl
pepř
na brambory:
brambory
zakysaná smetana
smetana
1 stroužek česneku
tymián
rozmarýn
petrželka
pažitka
olivový olej
sůl
na okurkovou salsu:
salátová okurka
olivový olej
chilli paprička
kopr
sůl
pepř
Postup: Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, posolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme k nim nakrájený tymián, rozmarýn a česnek. Dáme péct na 45 minut na gril.
V míse smícháme mleté krůtí maso, sůl, pepř, nakrájenou slaninu a zalijeme smetanou.
Směs zpracujeme a dochutíme citronovou šťávou a jarní cibulkou. Vytvoříme placičky a opečeme je na grilu.
Celé žampiony osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na horní část grilu.
Než se všechno na grilu upeče, připravíme si okurkovou salsu: okurku rozčtvrtíme a zbavíme ji jadýrek. Nakrájíme na drobné kostičky, přidáme chilli papričku, kopr, sůl, pepř a olivový olej a smícháme.
V další misce smícháme zakysanou smetanu, smetanu, sůl, petrželku a pažitku. Do směsi přimícháme upečené brambory a pořádně promícháme, aby se nasákly všechny chutě.
Podáváme s placičkami, žampiony a okurkovou salsou.
LÍVANCE S ČERSTVÝM OVOCEM A ZAKYSANOU SMETANOU
Suroviny:
ostružiny
maliny
jahody
borůvky
zakysaná smetana
moučkový cukr
máslo
olej
na těsto:
250 g mouky
300 ml mléka
25 g droždí
20 g cukru
citronová kůra
špetka soli
Postup: Těsto zpracujeme a necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Rozpálenou pánev potřeme olejem a necháme na ní rozpustit kousek másla. Pak pomocí naběračky přilijeme těsto a lívance pečeme z obou stran.
Hotové lívance pocukrujeme a poklademe čerstvým ovocem. Na závěr přidáme lžičku zakysané smetany.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich