PUSŤTE si asijské recepty z Rozpal to, šéfe! ONLINE
Další grilování se Zdeňkem Pohlreichem se neslo v duchu asijské kuchyně. A jak šéf ve svém pořadu slíbil, níže najdete všechny recepty ze 3. epizody Rozpal to, šéfe!, pěkně rozepsané krok za krokem i s videonávody. Dobrou chuť!
PUSŤTE SI celý díl Rozpal to, šéfe! na Prima PLAY ZDE.
ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.
Vyzkoušejte: Kuřecí špíz yakitori s kuřecími srdíčky, vitnamské rolky s tou nejkřehčí částí krkovice zvané pluma steak, thajské curry s hovězím nebo ropušnici vařenou v páře.
KUŘECÍ ŠPÍZY YAKITORI
Suroviny:
kuřecí stehnakuřecí křidýlkakuřecí srdíčkajarní cibulka na marinádu:sójová omáčkasakéhnědý cukr
Maso vykostěte, odstraňte kůži, očistěte a nakrájejte. Připravte si marinádu: v misce smíchejte sójovou omáčku, saké a hnědý cukr. Vložte maso a namarinujte. Jarní cibulku nakrájejte na větší kostky a napichujte na špejli vždy s jednotlivými druhy masa.
Gril potřete špekem a vložte špízy. Opečte ze všech stran. Zbylou marinádu vlijte na pánvičku, vložte na gril a nechte převařit.
Špízy vyndejte z grilu, potřete převařenou marinádou a podávejte.
VIETNAMSKÉ ROLKY
Suroviny:
vepřová plumarýžové nudlerýžový papírmrkevsalátvýhonky z hráškusójová omáčkazázvorchilli papričkathajská bazalkamátakoriandrsůlpepř
Vitnamské rolky
Maso osolte a opepřete. Pokapejte trochou sójové omáčky a posypte nasekanou chilli papričkou a zázvorem. Vložte na gril a propečte z obou stran.
Mezitím si připravte náplň: rýžové nudle povařte, mrkev nakrájejte na hranolky, salát a bylinky natrhejte.
Rýžový papír namočte a položte na prkýnko. Navrstvěte salát, nudle, mrkev, výhonky z hrášku, bylinky a pokrájené maso. Zabalte ze všech stran a vytvořte rolky.
Podávejte se sójovou omáčkou.
THAJSKÉ CURRY S HOVĚZÍM
Suroviny:
hanger steakcurry pastačervená paprikažlutá paprikacuketapak choicherry rajčatakokosové mlékohovězí vývarrybí omáčkalimetové listycitronová trávazázvor2 červené chilli papričkykoriandrmátabazalkaolejhrubozrnná sůlpepř rýže
Thajské curry s hovězím
Do rozpáleného grilu vložte wok. Na druhý gril vložte hrnec, vlijte olej, vsypte rýži, chvíli orestujte a pak zalijte vodou. Vařte asi 10 minut a pak nechte dojít.
Ve woku rozehřejte olej, vložte curry pastu a chvíli restujte. Potom zalijte kokosovým mlékem. Po chvíli přilijte hovězí vývar a přidejte limetové listy.
Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a vložte na gril vedle woku.
Pak do curry postupně přidejte nakrájený zázvor, natlučenou citronovou trávu, kus cukety, žluté a červené papriky, zeleninu pak choi a cherry rajčata. Všechno promíchejte a dochuťte rybí omáčkou a chilli papričkami. Vyndejte z grilu a posypte čerstvou mátou a koriandrem. Citronovou trávu vyndejte.
Maso vyndejte z grilu a nechte chvíli odležet. Do talíře nandejte rýži, curry a navrch položte nakrájené hovězí maso. Ozdobte snítkou čerstvé bazalky a podávejte.
ROPUŠNICE VAŘENÁ V PÁŘE
Suroviny:
ropušnice4 jarní cibulky2 šalotky1 stroužek česnekuzázvorčervená chilli papričkasójová omáčkasezamový olejrýžový ocethnědý cukrrostlinný olejsůlpepř
Připravte si zeleninovou směs: jarní cibulky nakrájejte našikmo, přidejte stejně nakrájené šalotky, česnek, zázvor a chilli papričku. Promíchejte. V další misce připravte omáčku: smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, hnědý cukr, sůl a rýžový ocet.
Rybu prořízněte na dvou místech, osolte a opepřete a naplňte částí zeleninové směsi.
Zbytek zeleniny položte na alobal, pak vložte rybu, posypte zase zeleninou, polijte omáčkou, zabalte a dejte na gril. Pečte 10–15 minut.
Pak sundejte a nechte odležet.
Malou pánvičku vložte na gril a rozpalte na ní olej. Rybu vyndejte z alobalu, nandejte na talíř a posypte vypečenou zeleninou. Na závěr pokapejte horkým olejem a podávejte.
JAHODY SE ZAKYSANOU SMETANOU
Suroviny:
jahodyzakysaná smetanamoučkový cukrjahodový likérlimetová šťávarummeduňka
Jahody se zakysanou smetanou
Jahody zbavte stopky, posypte moučkovým cukrem a zakápněte rumem. Promíchejte. Asi polovinu jahod vložte do talíře, zbytek nakrájejte. Na gril vložte nádobu, vlijte vodu a zahřejte. Pak vsypte nakrájené jahody, zasypte ještě moučkovým cukrem, zakápněte jahodovým likérem a nechte povařit.
V míse smíchejte zakysanou smetanu, moučkový cukr a limetovou šťávu.
Uvařené jahody nandejte do talíře na jahody čerstvé, polijte směsí se zakysanou smetanou a ozdobte nasekanou meduňkou.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich