PUSŤTE si asijské recepty z Rozpal to, šéfe! ONLINE

Další grilování se Zdeňkem Pohlreichem se neslo v duchu asijské kuchyně. A jak šéf ve svém pořadu slíbil, níže najdete všechny recepty ze 3. epizody Rozpal to, šéfe!, pěkně rozepsané krok za krokem i s videonávody. Dobrou chuť!
Thajské curry s hovězím
Thajské curry s hovězím
archiv FTV Prima

reklama

PUSŤTE SI celý díl Rozpal to, šéfe! na Prima PLAY ZDE.

ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval.  JSOU TADY.

Vyzkoušejte: Kuřecí špíz yakitori s kuřecími srdíčky, vitnamské rolky s tou nejkřehčí částí krkovice zvané pluma steak, thajské curry s hovězím nebo ropušnici vařenou v páře.

 

 

 

KUŘECÍ ŠPÍZY YAKITORI

RTŠ! III (3) – kuřecí špízy Yakitori
RTŠ! III (3) - kuřecí špízy Yakitori

 


Suroviny:

kuřecí stehna
kuřecí křidýlka
kuřecí srdíčka
jarní cibulka
 
na marinádu:
sójová omáčka
saké
hnědý cukr

 

Maso vykostěte, odstraňte kůži, očistěte a nakrájejte. Připravte si marinádu: v misce smíchejte sójovou omáčku, saké a hnědý cukr. Vložte maso a namarinujte. Jarní cibulku nakrájejte na větší kostky a napichujte na špejli vždy s jednotlivými druhy masa.

Gril potřete špekem a vložte špízy. Opečte ze všech stran. Zbylou marinádu vlijte na pánvičku, vložte na gril a nechte převařit.

Špízy vyndejte z grilu, potřete převařenou marinádou a podávejte.

 

 

VIETNAMSKÉ ROLKY

RTŠ! III (3) – Vietnamské rolky z rýžového papíru
RTŠ! III (3) - Vietnamské rolky z rýžového papíru

 


Suroviny:

vepřová pluma
rýžové nudle
rýžový papír
mrkev
salát
výhonky z hrášku
sójová omáčka
zázvor
chilli paprička
thajská bazalka
máta
koriandr
sůl
pepř

Vitnamské rolky
Autor: archiv FTV Prima Vitnamské rolky

Maso osolte a opepřete. Pokapejte trochou sójové omáčky a posypte nasekanou chilli papričkou a zázvorem. Vložte na gril a propečte z obou stran.

Mezitím si připravte náplň: rýžové nudle povařte, mrkev nakrájejte na hranolky, salát a bylinky natrhejte.

Rýžový papír namočte a položte na prkýnko. Navrstvěte salát, nudle, mrkev, výhonky z hrášku, bylinky a pokrájené maso. Zabalte ze všech stran a vytvořte rolky.

Podávejte se sójovou omáčkou.

 

 

THAJSKÉ CURRY S HOVĚZÍM

RTŠ! III (3) – hovězí s thajským curry
RTŠ! III (3) - hovězí s thajským curry

 


Suroviny:

hanger steak
curry pasta
červená paprika
žlutá paprika
cuketa
pak choi
cherry rajčata
kokosové mléko
hovězí vývar
rybí omáčka
limetové listy
citronová tráva
zázvor
2 červené chilli papričky
koriandr
máta
bazalka
olej
hrubozrnná sůl
pepř
rýže

Thajské curry s hovězím
Autor: archiv FTV Prima Thajské curry s hovězím

Do rozpáleného grilu vložte wok. Na druhý gril vložte hrnec, vlijte olej, vsypte rýži, chvíli orestujte a pak zalijte vodou. Vařte asi 10 minut a pak nechte dojít.

Ve woku rozehřejte olej, vložte curry pastu a chvíli restujte. Potom zalijte kokosovým mlékem. Po chvíli přilijte hovězí vývar a přidejte limetové listy.

Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a vložte na gril vedle woku.

Pak do curry postupně přidejte nakrájený zázvor, natlučenou citronovou trávu, kus cukety, žluté a červené papriky, zeleninu pak choi a cherry rajčata. Všechno promíchejte a dochuťte rybí omáčkou a chilli papričkami. Vyndejte z grilu a posypte čerstvou mátou a koriandrem. Citronovou trávu vyndejte.

Maso vyndejte z grilu a nechte chvíli odležet. Do talíře nandejte rýži, curry a navrch položte nakrájené hovězí maso. Ozdobte snítkou čerstvé bazalky a podávejte.

 

ROPUŠNICE VAŘENÁ V PÁŘE

RTŠ! III (3) – ropušnice v páře
RTŠ! III (3) - ropušnice v páře

 


Suroviny:

ropušnice
4 jarní cibulky
2 šalotky
1 stroužek česneku
zázvor
červená chilli paprička
sójová omáčka
sezamový olej
rýžový ocet
hnědý cukr
rostlinný olej
sůl
pepř

 

Připravte si zeleninovou směs: jarní cibulky nakrájejte našikmo, přidejte stejně nakrájené šalotky, česnek, zázvor a chilli papričku. Promíchejte. V další misce připravte omáčku: smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, hnědý cukr, sůl a rýžový ocet.

Rybu prořízněte na dvou místech, osolte a opepřete a naplňte částí zeleninové směsi.

Zbytek zeleniny položte na alobal, pak vložte rybu, posypte zase zeleninou, polijte omáčkou, zabalte a dejte na gril. Pečte 10–15 minut.

Pak sundejte a nechte odležet.

Malou pánvičku vložte na gril a rozpalte na ní olej. Rybu vyndejte z alobalu, nandejte na talíř a posypte vypečenou zeleninou. Na závěr pokapejte horkým olejem a podávejte.

 

JAHODY SE ZAKYSANOU SMETANOU

RTŠ! III (3) – jarní jahodový salát
RTŠ! III (3) - jarní jahodový salát

 


Suroviny:

jahody
zakysaná smetana
moučkový cukr
jahodový likér
limetová šťáva
rum
meduňka

Jahody se zakysanou smetanou
Autor: archiv FTV Prima Jahody se zakysanou smetanou

Jahody zbavte stopky, posypte moučkovým cukrem a zakápněte rumem. Promíchejte. Asi polovinu jahod vložte do talíře, zbytek nakrájejte. Na gril vložte nádobu, vlijte vodu a zahřejte. Pak vsypte nakrájené jahody, zasypte ještě moučkovým cukrem, zakápněte jahodovým likérem a nechte povařit.

V míse smíchejte zakysanou smetanu, moučkový cukr a limetovou šťávu.

Uvařené jahody nandejte do talíře na jahody čerstvé, polijte směsí se zakysanou smetanou a ozdobte nasekanou meduňkou.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama

reklama