PUSŤTE si francouzské recepty z nedělního Rozpal to, šéfe! ONLINE

Níže najdete pohromadě všechny recepty ze 4. epizody Rozpal to, šéfe! pěkně rozepsané krok za krokem i s videonávody. Dobrou chuť!
Losos mi cuit s hráškem.
Losos mi cuit s hráškem.
archiv FTV Prima

reklama

ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.

Zdeněk Pohlreich v uplynulém dílu Rozpal to, šéfe! přichystal lososa mi cuit s hráškem, quiche Loraine, salát friseé s drůbežími játry, vepřovou kotletu s cassoulet a broskve v želé.

 

LOSOS MI CUIT S HRÁŠKEM

RTŠ! III (6) –Losos mi cuit s hráškem
RTŠ! III (6) -Losos mi cuit s hráškem

 

Suroviny:

losos
máslo
mrkev
řapíkatý celer
pórek
citronová šťáva
koprové výhonky
celý černý pepř
mořská sůl
pepř
 
na přílohu:
hráškové lusky
vyloupaný hrášek
pórek
1 stroužek česneku
máta
sůl
pepř

Postup:

Lososa stáhněte z kůže, očistěte a nafiletujte. Filet rozpulte, osolte a opepřete, pokapejte citronovou šťávou. Maso položte na potravinovou fólii, posypejte nakrájeným pórkem a mrkví a zabalte. Na gril vložte hrnec s vodou, přiveďte k varu a vsypte zbytek nakrájeného pórku a mrkve, řapíkatý celer, pár kuliček černého pepře a koprové výhonky. Na závěr vložte i maso zabalené do fólie a vařte zvolna asi 10 minut.

Mezitím si připravte přílohu: na rozehřáté pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájený pórek a stroužek česneku. Pak přisypte vyloupaný hrášek, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru z hrnce a nechte chvíli povařit. Potom část hrášku pomačkejte vidličkou, přisypte mátu a nakrájené hráškové lusky, které jste předem spařili ve vodě, a promíchejte.

Lososa vyndejte z vody, rozbalte z fólie a vložte na rozpálený gril potřený špekem. Zeleninu, která se vařila s lososem, vsypte na pánev a orestujte s trochou másla.

Maso nandejte na talíř, posypte orestovanou zeleninou a podávejte s hráškem.

Ještě více inspirace, jak prožít kulinární léto na zahradě, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH!

 

QUICHE LORRAINE

RTŠ! III (6) – Quiche Loraine
RTŠ! III (6) - Quiche Loraine

 

Suroviny:

na těsto:
300 g mouky
150 g másla
sůl
 
200 g slaniny
6 žloutků
125 g smetany
1 dcl bílého vína
parmazán
bílá cibule
červená cibule
tymián
pažitka
muškátový oříšek
pepř
sůl

Postup:

Máslo smíchejte s moukou, osolte a vytvořte těsto. Vyválejte a pomocí válečku přeneste do formy. Přečnívající kraje odstraňte. Dno těsta propíchejte vidličkou, vložte pomačkaný pečicí papír a vysypte suchou rýží. Dejte péct na 180 stupňů.

Na gril vložte kastrůlek, rozpusťte v něm máslo a orestujte nakrájenou slaninu. Po chvíli přidejte nakrájenou bílou a červenou cibuli, pepř, muškátový oříšek a tymián. Podlijte bílým vínem, dosolte a promíchejte.

Upečený korpus naplňte směsí se slaninou a cibulí, vložte zpátky na gril a vlijte rozmíchaná vejce se smetanou. Navrch posypte parmazánem a nechte zapéct zhruba na 20 minut.

Koláč nakrájejte, nandejte na talíř a posypte nakrájenou pažitkou.

 

 

SALÁT FRISÉE S DRŮBEŽÍMI JÁTRY

RTŠ! III (6) – Salát friseé s drůbežími játry
RTŠ! III (6) - Salát friseé s drůbežími játry

 

Suroviny:

drůbeží játra
salát frisée
ocet z červeného vína
olej
 
na dresink:
francouzská hořčice
ocet z červeného vína
olivový olej
rostlinný olej
sůl
pepř

Postup:

Nejdříve si připravte dresink: hořčici, ocet, sůl a pepř vyšlehejte v misce, pak postupně přilijte i oba druhy oleje a promíchejte.

Drůbeží játra nechte okapat na papírovém ubrousku, osolte a opepřte. Na gril vložte pánev, rozehřejte olej a vložte jatýrka. Orestujte, pak pánev vyndejte z grilu, jatýrka otočte, podlijte octem a nechte dorestovat.

Salát frisée natrhejte, nandejte na talíř, pokapejte dresinkem a navrch nandejte orestovaná játra. Můžete podávat.

VEPŘOVÁ KOTLETA S CASSOULET

RTŠ! III (6) – Vepřová kotleta s cassoulet
RTŠ! III (6) - Vepřová kotleta s cassoulet

 

Suroviny:

bigorská vepřová kotleta
klobása chorizo
bílé fazole
strouhanka
mrkev
řapíkatý celer
šalotka
2 stroužky česneku
rozmarýn
tymián
pažitka
petrželka
olivový olej
sůl
pepř

Postup:

Kotletu osolte a opepřete z obou stran. Bílé fazole nechte přes noc namočit a pak vložte do vroucí vody spolu se snítkou rozmarýnu a rozkrájeným česnekem. Vařte doměkka.

Teď si připravte zeleninový základ: celer, mrkev a šalotku nakrájejte nadrobno. Na gril vložte pánvičku, rozehřejte olivový olej a vložte nakrájenou zeleninu. Přikryjte gril a nechte restovat.

Fazole sceďte. Uvařený česnek pokrájejte nadrobno a přidejte k zeleninovému základu. Nálev vraťte zpátky do kastrůlku a nechte ještě chvíli povařit.

Zeleninu sundejte stranou a na pánvičce krátce orestujte nakrájené chorizo. Gril potřete špekem a dejte péct kotlety.

Orestované chorizo přidejte k zeleninovému základu a na pánvičce ještě nechte opražit trochu strouhanky. V míse smíchejte uvařené fazole, zeleninový základ s chorizem, nasekaný tymián, petrželku a pažitku, opraženou strouhanku, zalijte dvěma lžícemi vývaru z fazolí, promíchejte a podávejte s opečenou kotletou.

 

BROSKVE S VINNÝM ŽELÉ

RTŠ! III (6) – Broskve s vinným želé
RTŠ! III (6) - Broskve s vinným želé

 

Suroviny:

3 broskve
2 dcl sladkého bílého vína
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce pomerančového cukru
želatina
meduňka

 

Postup:

Ve vařící vodě krátce spařte broskve, pak vložte do mísy s ledem a odstraňte z nich slupku.

V misce s vodou nechte rozpustit plátky želatiny.

Do hrnce nalijte víno, vložte na gril, zahřejte a přidejte třtinový a pomerančový cukr a citronovou kůru. Pak sundejte hrnec stranou a vmíchejte rozpuštěnou želatinu.

Broskve nakrájejte do misky, oslaďte, přidejte lístky meduňky, misku vložte do mísy s ledem, aby směs rychleji tuhla, a zalijte vínem s želatinou.

 

Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich, autor receptů

reklama

reklama