PUSŤTE si recepty z roztančeného Rozpal to, šéfe! ONLINE
Níže jsou pohromadě všechny recepty z nedělní grilovačky. Vyzkoušejte šéfovy pečené brambory s bílým jogurtem, salát z avokáda, limety a rukoly, ugrilujte si vykostěné kuře s chřestem, domácí hot dog či hovězí churasquinhos.
PUSŤTE SI celé díly Rozpal to, šéfe! na Prima PLAY ZDE.
ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.
Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich!
PEČENÉ BRAMBORY S BÍLÝM JOGURTEM
Suroviny:
červená cibulepetrželtymiánolivový olejhrubozrnná sůlna dresink:bílý jogurtsmetanový jogurt2 stroužky česnekupažitkabazalkaoreganolimetová šťávačervená chilli papričkapepřsůl
Postup:
Omyté brambory pokapejte olivovým olejem, posypte solí a vložte do roštu. Navrch vložte čerstvou petržel a tymián a čtvrtky červené cibule. Rošt zavřete a vložte na gril.
Mezitím si připravte dip: smíchejte bílý a smetanový jogurt. Opepřete, osolte, přidejte nasekanou pažitku a bazalku, limetovou šťávu, nakrájenou chilli papričku a česnek zbavený klíčku. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Asi po 40 minutách vyndejte brambory. Upečenou cibuli pokrájejte, osolte, opepřete, posypte oreganem, pokapejte olivovým olejem a přidejte k dipu. Spojte. Brambory nařízněte do kříže, zmáčkněte a naplňte omáčkou.
SALÁT Z AVOKÁDA, RUKOLY A LIMETY
Suroviny:
2 ks avokádacherry rajčatarukolalimetová šťávaolivový olejmátachillipepřsůl
Postup:
Avokádo rozpulte, vydlabejte a dejte do mísy. Pokapejte limetovou šťávou, olivovým olejem, přidejte sůl, pepř, nakrájené chilli, mátu a cherry rajčata. Promíchejte. Na závěr vmíchejte listy rukoly, nandejte na talíř, pokapejte olivovým olejem a posypejte hrubozrnnou solí.
GRILOVANÉ KUŘE S CHŘESTEM
Suroviny:
celé kuřezelený chřestcitronová šťávana marinádu:římský kmínkmínskořicesušené chilli2 bobkové listysušený česnekkajenský pepřsůlpepř
Postup:
Kuře vykostěte. V míse smíchejte koření: římský kmín, kmín, skořici, chilli, bobkový list, sušený česnek, kajenský pepř a sůl. Rozmělněte hmoždířem.
Kuře bohatě posypte směsí koření a vmasírujte. Podél stehenních kostí udělejte řezy, aby se maso lépe propeklo.
Gril potřete špekem, vložte kuře, pečte z obou stran a v průběhu pokapávejte citronovou šťávou.
Z chřestu odstraňte dřevnaté konce a přidejte na gril.
V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Hotový chřest vymáchejte v marinádě a podávejte s kuřetem.
HOVĚZÍ CHURASQUINHOS
Suroviny:
hovězí svíčkováslaninažlutá paprikačervená paprikacherry rajčatazelená chilli papričkačervená cibule2 stroužky česnekupetrželkameduňkamátaolivový olejsůlpepř
Postup:
Maso očistěte. Papriky a slaninu nakrájejte na čtverečky. Napíchejte na kovovou špejli střídavě maso, papriku a slaninu. Nandejte na nástavec a vložte na rožeň.
Mezitím si připravte salsu: meduňku, mátu a petržel nasekejte nadrobno a smíchejte v misce spolu s olivovým olejem, nakrájeným česnekem zbaveným klíčku, rajčaty, chilli papričkou, červenou cibulí a zbytkem papriky. Vše promíchejte a podávejte s propečeným špízem.
DOMÁCÍ HOT DOG S CHIPOTLE SALSOU
Suroviny:
hovězí mleté masotelecí mleté masoslaninabagetasalátčervená paprikasalátová okurkašalotkacitronová kůralimetová šťávacitronová šťávajalapeossušené jalapeosomáčka chipotlehořčicešalvějsůlpepř
Postup:
V míse smíchejte oba druhy masa spolu se solí a pepřem. Přidejte nasekanou citronovou kůru, sušené jalapeos, šalvěj, šalotku a slaninu. Vše spojte dohromady.
Na alobal položte plátky slaniny, z masa vytvarujte válečky, položte na slaninu a zabalte. Strany alobalu upevněte, vložte na gril a vedle dejte péct ještě čerstvé jalapeos papričky.
V misce smíchejte nadrobno nakrájenou červenou papriku, kousek šalotky, chipotle, salátovou okurku zbavenou jádřince, limetovou šťávu, sůl a pepř.
Upečené jalapeos nakrájejte a přidejte k salse. Maso vyndejte z alobalu a nechte ještě chvíli opéct na grilu. Bagetu rozkrojte podélně a nechte také opéct.
Bagetu potřete hořčicí, posypte najemno nakrájeným salátem, který jste pokapali citronovou šťávou, na něj položte opečené maso, na závěr posypte salsou a přiklopte.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich