PUSŤTE si recepty z roztančeného Rozpal to, šéfe! ONLINE

PUSŤTE SI celé díly Rozpal to, šéfe! na Prima PLAY ZDE.
ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.
Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich!
PEČENÉ BRAMBORY S BÍLÝM JOGURTEM
Suroviny:
červená cibule
petržel
tymián
olivový olej
hrubozrnná sůl
na dresink:
bílý jogurt
smetanový jogurt
2 stroužky česneku
pažitka
bazalka
oregano
limetová šťáva
červená chilli paprička
pepř
sůl
Postup:
Omyté brambory pokapejte olivovým olejem, posypte solí a vložte do roštu. Navrch vložte čerstvou petržel a tymián a čtvrtky červené cibule. Rošt zavřete a vložte na gril.
Mezitím si připravte dip: smíchejte bílý a smetanový jogurt. Opepřete, osolte, přidejte nasekanou pažitku a bazalku, limetovou šťávu, nakrájenou chilli papričku a česnek zbavený klíčku. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Asi po 40 minutách vyndejte brambory. Upečenou cibuli pokrájejte, osolte, opepřete, posypte oreganem, pokapejte olivovým olejem a přidejte k dipu. Spojte. Brambory nařízněte do kříže, zmáčkněte a naplňte omáčkou.
SALÁT Z AVOKÁDA, RUKOLY A LIMETY
Suroviny:
2 ks avokáda
cherry rajčata
rukola
limetová šťáva
olivový olej
máta
chilli
pepř
sůl
Postup:
Avokádo rozpulte, vydlabejte a dejte do mísy. Pokapejte limetovou šťávou, olivovým olejem, přidejte sůl, pepř, nakrájené chilli, mátu a cherry rajčata. Promíchejte. Na závěr vmíchejte listy rukoly, nandejte na talíř, pokapejte olivovým olejem a posypejte hrubozrnnou solí.
GRILOVANÉ KUŘE S CHŘESTEM
Suroviny:
celé kuře
zelený chřest
citronová šťáva
na marinádu:
římský kmín
kmín
skořice
sušené chilli
2 bobkové listy
sušený česnek
kajenský pepř
sůl
pepř
Postup:
Kuře vykostěte. V míse smíchejte koření: římský kmín, kmín, skořici, chilli, bobkový list, sušený česnek, kajenský pepř a sůl. Rozmělněte hmoždířem.
Kuře bohatě posypte směsí koření a vmasírujte. Podél stehenních kostí udělejte řezy, aby se maso lépe propeklo.
Gril potřete špekem, vložte kuře, pečte z obou stran a v průběhu pokapávejte citronovou šťávou.
Z chřestu odstraňte dřevnaté konce a přidejte na gril.
V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Hotový chřest vymáchejte v marinádě a podávejte s kuřetem.
HOVĚZÍ CHURASQUINHOS
Suroviny:
hovězí svíčková
slanina
žlutá paprika
červená paprika
cherry rajčata
zelená chilli paprička
červená cibule
2 stroužky česneku
petrželka
meduňka
máta
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Maso očistěte. Papriky a slaninu nakrájejte na čtverečky. Napíchejte na kovovou špejli střídavě maso, papriku a slaninu. Nandejte na nástavec a vložte na rožeň.
Mezitím si připravte salsu: meduňku, mátu a petržel nasekejte nadrobno a smíchejte v misce spolu s olivovým olejem, nakrájeným česnekem zbaveným klíčku, rajčaty, chilli papričkou, červenou cibulí a zbytkem papriky. Vše promíchejte a podávejte s propečeným špízem.
DOMÁCÍ HOT DOG S CHIPOTLE SALSOU
Suroviny:
hovězí mleté maso
telecí mleté maso
slanina
bageta
salát
červená paprika
salátová okurka
šalotka
citronová kůra
limetová šťáva
citronová šťáva
jalapeños
sušené jalapeños
omáčka chipotle
hořčice
šalvěj
sůl
pepř
Postup:
V míse smíchejte oba druhy masa spolu se solí a pepřem. Přidejte nasekanou citronovou kůru, sušené jalapeños, šalvěj, šalotku a slaninu. Vše spojte dohromady.
Na alobal položte plátky slaniny, z masa vytvarujte válečky, položte na slaninu a zabalte. Strany alobalu upevněte, vložte na gril a vedle dejte péct ještě čerstvé jalapeños papričky.
V misce smíchejte nadrobno nakrájenou červenou papriku, kousek šalotky, chipotle, salátovou okurku zbavenou jádřince, limetovou šťávu, sůl a pepř.
Upečené jalapeños nakrájejte a přidejte k salse. Maso vyndejte z alobalu a nechte ještě chvíli opéct na grilu. Bagetu rozkrojte podélně a nechte také opéct.
Bagetu potřete hořčicí, posypte najemno nakrájeným salátem, který jste pokapali citronovou šťávou, na něj položte opečené maso, na závěr posypte salsou a přiklopte.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich