Výtečné zvěřinové menu Zdeňka Pohlreicha i s rozepsanými recepty. Pochutnáte si!

Rozpal to, šéfe! (2)

Už jste zkoušeli hodit na gril kančí krkovici či třeba jelení kotletu? Výtečné zvěřinové menu Zdeňka Pohlreicha si nyní můžete vyzkoušet v klidu své zahrady. Níže jsou rozepsány všechny recepty, ať se vám dílo lépe daří. S těmito recepty si zaručeně pochutnáte.

Nestihli jste některý z nedělních dílů grilování se šéfem Pohlreichem? Pusťte si ho na Prima PLAY. Najdete tam dokonce všechny tři předchozí řady tohoto oblíbeného pořadu. Užijte si letní grilování trochu jinak.

Příští díl premiérové IV. řady Rozpal to, šéfe! vysíláme v neděli v 18.00 na Primě.

1. recept

KANČÍ KRKOVIČKA S CHIMICHURRI

Suroviny:

kančí krkovička o váze 800 g4 stroužky česnekučervená cibulešťáva z limety a citronučervený vinný ocetjablečný ocetvelkolistá petrželoreganolisty mátybazalkatymiánolivový olejsůlpepř

Postup:

Do rozpáleného rendlíku kápneme olivový olej, přidáme nasekané stroužky česneku a nasekanou cibuli. Necháme podusit. Mezitím si nakrájíme bylinky – mátu, petrželku, oregano, tymián a bazalku. Bylinky vhodíme do mísy, zakápneme citronovou a limetovou šťávou, dochutíme solí a pepřem. Přidáme pár kapek červeného vinného octa a jablečného octa. Na závěr do bylinek vmícháme podušený česnek s cibulkou, promícháme a chimichurri necháme odležet.

Kančí krkovičku rozkrojíme napůl, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Rošt grilu potřeme kůží ze špeku a maso necháme ze všech stran zatáhnout. Pak ztlumíme oheň a necháme kančí takových 10–15 minut pomalu grilovat. Hotové maso necháme chvíli odpočinout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou chimichurri.

JAK NA CHIMICHURRI

2. recept

JELENÍ KOTLETA S PORTSKOU OMÁČKOU

Suroviny:

4 jelení kotlety po 220–250 g2 šalotky450 ml červeného vínamáslo200 g demi-glacepár kuliček jalovcerozmarýn

Postup:

Víno vlijeme do pekáčku, k němu přidáme nasekanou šalotku, kuličky jalovce a pár snítek rozmarýnu. Vložíme maso a necháme v lednici několik hodin odležet.

V kastrůlku rozpustíme máslo, na kterém zesklovatíme šalotku. Mezitím vyndáme kotlety z marinády, osušíme je papírovou utěrkou a dáme stranou. Marinádu přilijeme do kastrůlku k šalotce a necháme vyvařit na třetinu. Přidáme demi glace a chvilku povaříme. Na závěr můžeme vmíchat kousek másla, aby se omáčka zjemnila.

Gril rozpálíme na maximum. Kotletky osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a grilujeme 2–3 minuty z každé strany na medium.

Hotové steaky servírujeme na talíř a necháme 5 minut odležet. Přelijeme portskou omáčkou.

3. recept

DEMI-GLACE

Suroviny:

2 kg telecích kostímrkevcibuleřapíkatý celerpórektymiánbobkový listolivový olejpár stroužků česneku200 ml červeného vína100 g rajčatového protlakusůl, pepř

Postup:

Kosti očistíme a propláchneme studenou vodou. Pak je vyskládáme na pekáč, lehce podlijeme vodou a dáme zapéct na 25 minut do tmava. V hrnci rozpálíme olej a opečeme nakrájenou zeleninu do tmavší barvy. Pak přidáme opečené kosti, tymián, bobkový list a rajský protlak. Zalijeme vínem, necháme ho zcela vyvařit a zalijeme vodou. Zaklopíme a necháme alespoň 4 hodiny vařit. Uvařenou omáčku scedíme a zchladíme.

4. recept

BRAMBOROVÝ SALÁT S HRUBOZRNNOU HOŘČICÍ

Suroviny:

600 g ratté brambor vařených ve slupcepár lžic hrubozrnné hořčice Pommery100 g nakrájených okurek cornichornsčervený vinný ocettřtinový cukrpár lžic zakysané smetanymáslocibuleestragonpolníčkový salátpažitkasůl a pepř

Postup:

V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli. Zasypeme 2 lžícemi třtinového cukru a jakmile se cukr rozpustí, zalijeme troškou červeného vinného octa a necháme vyvařit. Do mísy nakrájíme uvařené brambory, okurky, přidáme trochu červeného vinného octa, nasekaný estragon, pár lžic hrubozrnné hořčice a cibulovou směs, vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a navrch přisypeme pár lístků polníčku a nasekanou pažitku.

5. recept

BYIALDI ZE ZELENINY

Suroviny:

cuketalilekoloupaná bílá cibule2 červené papriky4 lžíce loupaných rajčat3 stroužky česnekusůlpepřtymián olivový olej

Postup:

Papriky očistíme, rozpůlíme a zprudka opečeme na grilu. Až papriky zčernají, ještě horké je dáme do igelitového sáčku a necháme chvíli zapařit, budou se lépe loupat. Lilek a cuketu nakrájíme na stejně velká kolečka a osolíme.

Cibuli a česnek nasekáme najemno a v pánvi na olivovém oleji podusíme. Přidáme asi 4 lžíce loupaných rajčat, pár snítek tymiánu, osolíme a opepříme. Spařenou papriku nakrájíme na nudličky a promícháme v pánvi s rajčaty. Směs stáhneme z ohně, uhladíme a navrch střídavě naskládáme plátky lilku a cukety. Opepříme a osolíme, pánev zakryjeme alobalem a necháme asi hodinku péct.

6. recept

JAHODY S KRÉMEM Z KOZÍHO SÝRA

Suroviny:

500 g čerstvých jahod50 g jahodové marmelády200 g kozího sýru200 g smetany 30%citronová šťáva a kůra3 lžíce třtinového cukru

Postup:

V míse jemně našleháme smetanu s třtinovým cukrem, citronovou kůrou a kozím sýrem. Zakápneme citronovou šťávou. Jahody napícháme na špejle a dáme grilovat s kouskem másla. Jahodovou marmeládu prohřejeme a potřeme jí ugrilované jahody. Servírujeme s krémem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek