Šéf na grilu představí zdravé grilování

Oblíbené kuře není jediným zástupcem drůbeže, která se hodí na gril. Šéf si v neděli v 18:00 přibere ještě králíka a kachnu, kterou nemusíme péct hodiny, jak uvidíme.

Zdeněk Pohlreich začne arabským kuřecím receptem s marinádou z jogurtu a šafránovým máslem, pokračuje italskými involtini, což jsou závitky z kuřecích prsou s parmskou šunkou a sýrem podávané v domácí tomatové omáčce.

Inspiraci z Francie nezapře králík na hořčici ani kachní prsa na červeném víně. Drůbeží pochoutky doprovodí několik lehkých letních salátků, pár omáček a bílý chléb. Kdo si nenechá ujít pátý díl Šéfa na grilu, dozví se o začátcích Café Imperial i o zrodu televizní hvězdy.

Šéf na grilu začíná v neděli v 18.00 na Primě!

„Kuře by mělo běhat,“ tvrdí šéf, který chudáka z velkochovu přirovnává k člověku, který se za celý život prošel jen z koupelny do ložnice. Každopádně kuře po arabsku bude letně svěží, byť ze supermarketu. Porce naložíme na několik hodin do marinády z jogurtu, oleje, citronu, kurkumy, zázvoru a koleček jemné cibule. Šafrán se nedá ničím nahradit, je opravdu vzácný jako šafrán, a podle toho vypadá i jeho cena. Zdeněk vyrobí šafránové máslo, které v závěru korunuje pečínku. Zásada: drůbež pečeme kůží dolů, stehna se dodělávají déle než prsa, proto je dojíždíme stranou, aby se propekla. Ohlídáme si partie stehenních kloubů, pro kontrolu je v tomto případě možno do masa lehce píchnout. Když nevyteče růžová šťáva, je hotovo.

Základem receptu ze Sicílie, kde to mají rádi plněné a zavinuté, jsou kuřecí prsa. Pláty masa pokryjeme plátkem parmské šunky a sýra, lístky bazalky a zavineme. Omotáme provázkem – šéf předvede jak na to. Involtini z kuřecích prsou také potřebují nejprve kůrčičku a pak dotáhnout na mřížce, roláda se musí propéct i uvnitř. Mezitím máme čas na přípravu aromatické passaty z čerstvých rajčat, oleje a bazalky, na níž budeme kolmo nakrájenou rolku podávat. Je to dostupný recept, stejně tak chutný jako dekorativní.

Gastronomicky patří králík k drůbeži, proto si uděláme také ušáka domácího. A je lepší klokan, nebo králík? „Ve skoku určitě klokan,“ tvrdí šéf, který klokana ochutnal v Austrálii.

Zemí galského kohouta inspirovaný králičí zadek na hořčici, bylinkách a citronu nejprve prošpikujeme klínky slaniny, osolíme a opepříme. Porce necháme odležet v ledničce v marinádě z dijonské hořčice, tymiánu, citronové šťávy, rozmarýnu a oleje. Pečeme pomalu stranou žároviště a raději pod pokličkou, aby se králičí maso pěkně propeklo.

Tam, kde my si dáme kachnu a pivko, mají Francouzi kachnu a víno.

Jak na minutková kachní prsa jako ze špičkové restaurace? „Přistupte k tomu jako k hovězímu steaku a pak je to už známá písnička,“ radí šéf. To znamená – na ohništi zprudka zatáhnout a nechat dodělat stranou plamene, před podáváním a porcováním si maso ideálně odpočine v alobalu, krájet těsně před podáváním. Tučné maso výraznou chutí ideálně doplní redukce z červeného vína, zálivka na rucolový salát s opraženými piniovými oříšky, naši lehkou přílohu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.