Chlebíčky jsou out, zkuste originálnější silvestrovské pohoštění podle šéfa Pohlreicha

Co letos potěšit silvestrovskou návštěvu něčím nápaditějším? Níže jsou recepty na originální večírkové pohoštění od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jeho krevety s česnekovým olejem, telecí krokety s polníčkovým salátem nebo chutné "topinky" s drůbežími játry a ledovým vínem určitě zachutnají všem.

V pohoštění by němelo chybět také něco sladkého. Pokud budete mít dostatek jahod a sektu, můžete si dopřát lahodnou jahodovou polévku, či zajímavou kombinaci žlutého melounu s parmskou šunkou a balzamikovým octem.

Vyberte si, na co máte chuť a vařte jako šéf podle VIDEOreceptů níže.

Ještě více videoreceptů na domácí i exotické dobroty z vašeho oblíbeného pořadu Teď vaří šéf! najdete pohromadě TADY.

KREVETY S ČESNEKOVÝM OLEJEM

Suroviny:

  • krevety
  • 3 stroužky česneku
  • chilli
  • citronová šťáva
  • bazalka
  • petrželka
  • olivový olej
  • bageta

V pánvi rozehřejte dostatek olivového oleje. Přidejte trochu chilli a nakrájený česnek.

Krevety osolte, opepřete, vložte na pánev a orestujte. Když zrůžoví, přendejte je do servírovací misky, posypte čerstvými bylinkami, zakápněte směsí z pánve a citronovou šťávou a dosolte. Podávejte s nakrájenou bagetou.

TELECÍ KROKETY S POLNÍČKOVÝM SALÁTEM

Suroviny:

  • telecí maso
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • vejce
  • mouka
  • strouhanka
  • bešamel
  • petrželka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

na salát:

  • polníček
  • olivový olej
  • ocet z červeného vína
  • sůl
  • pepř

Maso si uvařte den předem: telecí vložte do osolené vroucí vody spolu s cibulí a mrkví a duste doměkka. Pak maso rozmixujte a přendejte do mísy.

Přidejte hotový bešamel, nasekanou petrželku, pepř, sůl a žloutek. Navlhčete si ruce a ze směsi vytvarujte válečky. Ty pak obalte v trojobalu a osmažte na rozpáleném oleji.

Jako přílohu ke kroketám si připravte salát: polníček zakápněte olivovým olejem, octem, osolte a opepřete. Můžete podávat.

HOVĚZÍ FRANCESINA

Suroviny:

  • hovězí maso
  • 2 rajčata
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • řeřicha
  • salát frisée
  • ocet z červeného vína
  • ořechový olej
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Uvařené hovězí maso nakrájejte na kostičky a vložte do pánve. Osolte, opepřete a přidejte bobkový list, nakrájený česnek a spařená rajčata zbavená slupky. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte asi hodinu dusit. Občas podlijte vodou a promíchejte.

Když se cibule úplně rozvaří, postupně přilijte olivový olej, ocet a ořechový olej. Vše řádně promíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte přímo na lžících. Maso ozdobte salátem frisée, který jste předem dochutili olivovým olejem, octem a solí. Navrch přidejte nadrobno nakrájené rajče a lístky řeřichy.

CROSTINI S DRŮBEŽÍMI JÁTRY A LEDOVÝM VÍNEM

Suroviny:

  • kuřecí játra
  • 2 ančovičky
  • bílý chleba
  • nasládlé bílé víno
  • želatina
  • máslo
  • šalotka
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř

Želatinu namočte ve vodě a pak ji nechte rozpustit ve víně, které jste přivedli k varu. Směs přelijte do mísy a nechte zchladit.

Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte ji dozlatova a pak vložte játra a tymián. Osolte a opepřete. Maso rozmačkejte, podlijte kapkou vína a nechte povařit. Když se víno vyvaří, znovu játra podlijte. Přidejte nakrájené ančovičky, kousek másla a promíchejte.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte plátky bílého chleba. Na topinky nandejte hotová játra, ozdobte kousky ančoviček a zchlazenou želatinou z vína.

OKURKOVÝ SALÁT

Suroviny:

  • salátová okurka
  • bílý jogurt
  • máta
  • sůl
  • pepř

Okurku zbavte jádřinců a nastrouhejte ji do mísy. Osolte, opepřete a přidejte dvě lžíce bílého jogurtu.

Mátu nasekejte nadrobno a přidejte ke směsi. Vše promíchejte, nechte ideálně hodinu chladit v ledničce a pak podávejte.

OMÁČKA CUMBERLAND

Suroviny:

  • brusinky
  • rybízová marmeláda
  • rajčatový protlak
  • dijonská hořčice
  • worcester
  • balzamiko
  • pomeranč
  • mletý zázvor

Postup:

Do hrnce nasypeme brusinky (asi hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.

Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.

MELOUN S PROSCIUTTEM A BALZAMIKEM

Suroviny:

  • růžový meloun
  • parmská šunka
  • ocet balzamiko
  • máta

Postup:

Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu „zmačkáme“, aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.

JAHODOVÁ POLÉVKA SE SEKTEM

Suroviny:

  • 300 g jahod
  • 2 bílky
  • citronová šťáva
  • rostlinný olej
  • malinový ocet
  • cukr
  • smetana
  • podmáslí
  • 1 dl sektu
  • meduňka

Postup:

Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.

Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.

K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.

HRUŠKA VAŘENÁ V ČAJI A BÍLÉM VÍNĚ

Suroviny:

3 dl čaje Earl Grey 3 dl bílého vína 3 lžíce cukru hruška badyán celá skořice citronová šťáva vanilková zmrzlina sekané mandle

Postup:

Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.

Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.

Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.

Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.