Chlebíčky jsou out, zkuste originálnější silvestrovské pohoštění podle šéfa Pohlreicha

Co letos potěšit silvestrovskou návštěvu něčím nápaditějším? Níže jsou recepty na originální večírkové pohoštění od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jeho krevety s česnekovým olejem, telecí krokety s polníčkovým salátem nebo chutné "topinky" s drůbežími játry a ledovým vínem určitě zachutnají všem.
Hovězí francesina.
Hovězí francesina.
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V pohoštění by němelo chybět také něco sladkého. Pokud budete mít dostatek jahod a sektu, můžete si dopřát lahodnou jahodovou polévku, či zajímavou kombinaci žlutého melounu s parmskou šunkou a balzamikovým octem. 

Vyberte si, na co máte chuť a vařte jako šéf podle VIDEOreceptů níže. 

Ještě více videoreceptů na domácí i exotické dobroty z vašeho oblíbeného pořadu Teď vaří šéf! najdete pohromadě TADY.

 

KREVETY S ČESNEKOVÝM OLEJEM

TVŠ III (4): Krevety s česnekovým olejem
Krevety s česnekovým olejem

Suroviny:

 

  • krevety
  • 3 stroužky česneku
  • chilli
  • citronová šťáva
  • bazalka
  • petrželka
  • olivový olej
  • bageta

 

V pánvi rozehřejte dostatek olivového oleje. Přidejte trochu chilli a nakrájený česnek.

Krevety osolte, opepřete, vložte na pánev a orestujte. Když zrůžoví, přendejte je do servírovací misky, posypte čerstvými bylinkami, zakápněte směsí z pánve a citronovou šťávou a dosolte. Podávejte s nakrájenou bagetou.

 

TELECÍ KROKETY S POLNÍČKOVÝM SALÁTEM

TVŠ III (4): Telecí krokety
Telecí krokety

Suroviny:

  • telecí maso
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • vejce
  • mouka
  • strouhanka
  • bešamel
  • petrželka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

 

na salát:

 

  • polníček
  • olivový olej
  • ocet z červeného vína
  • sůl
  • pepř

 

Maso si uvařte den předem: telecí vložte do osolené vroucí vody spolu s cibulí a mrkví a duste doměkka. Pak maso rozmixujte a přendejte do mísy.

Přidejte hotový bešamel, nasekanou petrželku, pepř, sůl a žloutek. Navlhčete si ruce a ze směsi vytvarujte válečky. Ty pak obalte v trojobalu a osmažte na rozpáleném oleji.

Jako přílohu ke kroketám si připravte salát: polníček zakápněte olivovým olejem, octem, osolte a opepřete. Můžete podávat.

 

HOVĚZÍ FRANCESINA

TVŠ III (4): Hovězí Francesina
Hovězí francesina

Suroviny:

 

  • hovězí maso
  • 2 rajčata
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • řeřicha
  • salát frisée
  • ocet z červeného vína
  • ořechový olej
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Uvařené hovězí maso nakrájejte na kostičky a vložte do pánve. Osolte, opepřete a přidejte bobkový list, nakrájený česnek a spařená rajčata zbavená slupky.

Hrnec přikryjte pokličkou a nechte asi hodinu dusit. Občas podlijte vodou a promíchejte.

Když se cibule úplně rozvaří, postupně přilijte olivový olej, ocet a ořechový olej. Vše řádně promíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte přímo na lžících. Maso ozdobte salátem frisée, který jste předem dochutili olivovým olejem, octem a solí. Navrch přidejte nadrobno nakrájené rajče a lístky řeřichy.

 

CROSTINI S DRŮBEŽÍMI JÁTRY A LEDOVÝM VÍNEM

TVŠ III (4): Crostiny s kuřecími játry
Crostiny s kuřecími játry

Suroviny:

 

  • kuřecí játra
  • 2 ančovičky
  • bílý chleba
  • nasládlé bílé víno
  • želatina
  • máslo
  • šalotka
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř

 

Želatinu namočte ve vodě a pak ji nechte rozpustit ve víně, které jste přivedli k varu. Směs přelijte do mísy a nechte zchladit.

Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte ji dozlatova a pak vložte játra a tymián. Osolte a opepřete. Maso rozmačkejte, podlijte kapkou vína a nechte povařit. Když se víno vyvaří, znovu játra podlijte. Přidejte nakrájené ančovičky, kousek másla a promíchejte.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte plátky bílého chleba. Na topinky nandejte hotová játra, ozdobte kousky ančoviček a zchlazenou želatinou z vína.

 

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s mátou a jogurtem
Okurkový salát s mátou a jogurtem

Suroviny:

  • salátová okurka
  • bílý jogurt
  • máta
  • sůl
  • pepř

 

Okurku zbavte jádřinců a nastrouhejte ji do mísy. Osolte, opepřete a přidejte dvě lžíce bílého jogurtu.

Mátu nasekejte nadrobno a přidejte ke směsi. Vše promíchejte, nechte ideálně hodinu chladit v ledničce a pak podávejte.

OMÁČKA CUMBERLAND

Omáčka cumberland
Omáčka cumberland

Suroviny:

  • brusinky
  • rybízová marmeláda
  • rajčatový protlak
  • dijonská hořčice
  • worcester
  • balzamiko
  • pomeranč
  • mletý zázvor

 

Postup:

Do hrnce nasypeme brusinky (asi ¾ hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.

Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.

 

MELOUN S PROSCIUTTEM A BALZAMIKEM 

Meloun s parmskou šunkou a balsamicem
Meloun s parmskou šunkou a balsamicem

Suroviny:

 

  • růžový meloun
  • parmská šunka
  • ocet balzamiko
  • máta

 

Postup:

Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu „zmačkáme“, aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.

JAHODOVÁ POLÉVKA SE SEKTEM

Jahodová  polévka se sektem
Jahodová polévka se sektem

Suroviny:

 

  • 300 g jahod
  • 2 bílky
  • citronová šťáva
  • rostlinný olej
  • malinový ocet
  • cukr
  • smetana
  • podmáslí
  • 1 dl sektu
  • meduňka

 

Postup:

Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.

Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.

K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.

 

HRUŠKA VAŘENÁ V ČAJI A BÍLÉM VÍNĚ

Hruška vařená v čaji a bílém víně
Hruška vařená v čaji a bílém víně

Suroviny:

3 dl čaje Earl Grey
3 dl bílého vína
3 lžíce cukru
hruška
badyán
celá skořice
citronová šťáva
vanilková zmrzlina
sekané mandle

Postup:

Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.

Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.

Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.

Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Reklama
Reklama