Šéfovy skvostné recepty s čokoládou. Zde jsou všechny

Černá, bílá, s různým procentem množství kakaa. Ochutnejte je klidně všechny a nebojte se čokoládu použít také k přípravě slaných pokrmů. Šéf Zdeněk Pohlreich ve své nedělní lekci vaření ukázal, jak na to.

KANČÍ RAGÚ S OMÁČKOU Z ČOKOLÁDY

Suroviny:

kančí maso hořká čokoláda kakaový prášek 2 dcl červeného vína malinový ocet piniové oříšky 1 mrkev řapíkatý celer 1 cibule třtinový cukr rozinky jalovec bobkový list olivový olej sůl bílý chleba jako příloha

Postup:

Kančí si naložíme den předem: nakrájíme maso, mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pár kuliček jalovce, bobkový list, pokapeme malinovým octem a zalijeme červeným vínem. Všechno promícháme v pekáčku, přikryjeme fólií a dáme uležet do lednice.

Druhý den pekáček vyndáme a celou směs přecedíme do druhé nádoby. Dáme stranou maso a osolíme ho. V kastrůlku necháme rozehřát olivový olej a maso zprudka opečeme.

Pak ho vyndáme do misky a orestujeme zeleninu, kterou zalijeme přeceděnou marinádou. Nakonec vrátíme do hrnce zpátky maso. Promícháme, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme dusit doměkka asi 1–1,5 hodiny.

V druhé pánvičce ohřejeme cca 1dcl malinového octa, přisypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme pár rozinek a zaprášíme kakaovým práškem. Tuto směs přidáme k masu a přisypeme ještě pár piniových oříšků. Stáhneme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.

Jako přílohu nakrájíme bílý chleba, pokapeme ho olivovým olejem a krátce opečeme na pánvičce.

Kančí nandáme do hlubokého talíře a podáváme spolu s opečeným chlebem.

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MALINOVOU OMÁČKOU

Suroviny:

varianta s hořkou čokoládou: 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 50 g cukru krupice 100 ml smetany ke šlehání 2 vejce kávový likér želatina

varianta s bílou čokoládou:

200 g bílé čokolády 50 g cukru krupice 100 ml smetany ke šlehání 2 vejce želatina

malinová omáčka:

mražené maliny čerstvé maliny 3 lžíce cukru citronová šťáva

Postup:

Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. 1–2 plátky želatiny namočíme ve vodě. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme do pěny.

Do misky nalijeme vychlazenou smetanu a jemně vyšleháme.

Rozpuštěnou čokoládu dáme stranou a ve vodní lázni ještě svižně promícháme pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidáme pár kapek kávového likéru, želatinu, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojíme.

Vyndáme skleničky, naplníme je do poloviny čokoládovou pěnou a dáme zchladit do ledničky.

Mezitím si připravíme variantu z bílé čokolády, u které postupujeme úplně stejným způsobem.

Vychlazenou čokoládu vyndáme z ledničky, navrstvíme na ni pěnu z bílé čokolády a dáme opět zchladit.

Teď si uvaříme malinovou omáčku: zmražené maliny dáme do kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce cukru, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozvařit.

Rozvařenou omáčku přecedíme.

Na vychladlou pěnu nalijeme malinovou omáčku a ozdobíme čerstvými malinami.

ČOKOLÁDOVÉ SUFLÉ

Suroviny:

210 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 2 lžíce hladké mouky 3 vejce 100 g cukru krupice máslo na vymazání formiček sůl

Postup:

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, dokud nezvětší objem.

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Troubu předehřejeme na 195 stupňů a připravíme si formičky na suflé: nejdříve je vymažeme máslem, pak vysypeme cukrem.

Rozpuštěnou čokoládu přidáme ke žloutkům s cukrem a pak za stálého míchání postupně přidáváme vždy část bílků a pak část hladké mouky.

Formičky naplníme do 2/3, očistíme vrchní část misky a dáme péct na 10 minut.

BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

Suroviny:

200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 2 lžíce kakaového prášku 250 g másla 200 g cukru 6 vajec malinová omáčka na ozdobení moučkový cukr na posypání

na krém chantilly:

1 vanilkový lusk smetana ke šlehání 2 lžíce moučkového cukru

na čokoládové ozdoby:

čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Postup:

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25–30 minut.

Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky.

Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.

Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla.

Na pečicí papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.

Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypeme cukrem a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.