Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 3. dílu

Nyní si můžete vyzkoušet, že všechny ty lahůdky, které jste si možná oblíbili během dovolené, hravě zvládnete i ve své domácí kuchyni. Ispirujte se recepty od samotného šéfa Zdeňka Pohlreicha. Dobrou chuť!
Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topinkách.
Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topinkách.
archiv TV Prima

reklama

 

Pokud jste nestihli sledovat celý díl Teď vaří šéf! v televizi, pusťte si ho nyní na Prima PLAY

 

 

 

 

 

FRITO MALORQUIN

Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 5 Foto:

Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 5

 

jehněčí maso
jehněčí játra
1 plátek fenyklu
1 červená paprika
hrášek
artyčoky
4 menší brambory
1/2 červené cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl
pepř

 

Jehněčí maso i játra nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený česnek, po chvíli přidáme cibuli a promícháme. Na vedlejší pánvi orestujeme maso a pak ho přidáme k cibuli a česneku. Potom zvlášť orestujeme játra, přihodíme k nim fenykl a opět vložíme ke směsi na vedlejší pánvi.

Postupně přisypeme ještě nakrájenou papriku, hrášek, oloupané brambory vařené ve slupce a artyčoky. Vše osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vody, promícháme, nandáme na talíř a pokapeme olivovým olejem.

 

RESTOVANÉ HŘÍBKY S BYLINKAMI A ČESNEKEM NA TOPINCE

Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 2 Foto:

 

 

chleba
čerstvé nebo mražené hříbky
cibule
1 stroužek česneku + česnek na topinky
citronová šťáva
rozmarýn
oregano
petržel
tymián
máslo
olivový olej
sůl
pepř

 

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, potom houby, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé bylinky a promícháme. Na závěr přidáme trochu másla.

Na druhé pánvi opečeme topinky, potřeme je česnekem a nandáme na ně směs z hříbků. Můžeme podávat.

 

 

ŠPAGETY FRUTI DI MARE

Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 3 Foto:

 

špagety
krevety
slávky
sépie
cherry rajčata
řapíkatý celer
1 mrkev
1 šalotka
3 stroužky česneku
petrželka
chilli
olivový olej
sůl

 

Do vařící osolené vody dáme vařit špagety. Krevety očistíme a skořápky využijeme na vývar – orestujeme je na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, řapíkatý celer a mrkev. Zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme slávky, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dusit.

Mušle, které se neotevřely, vyhodíme a zbytek vyloupeme do misky.

Na pánvi opět rozehřejeme olivový olej, vložíme dva celé stroužky česneku a orestujeme krevety a nakrájené sépie. Posypeme trochou chilli a pak vše vyndáme stranou.

Na pánev vlijeme uvařený vývar z krevet, přidáme rozmixovaná cherry rajčata, necháme chvíli povařit a pak zpátky vmícháme všechny mořské plody. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku a na závěr uvařené špagety.

Vše promícháme, přendáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

 

LIMETOVÝ KOLÁČ

V premiérové III. řadě show Zdeňka Pohlreicha se těšte na celá menu. Foto:

 

na těsto:

500 g hladké mouky
175 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
1/2 vanilkového lusku
kůra z 1 limetky
špetka soli

 

na náplň:

190 g cukru
4 vejce
1 dcl smetany
1/2 vanilkového lusku
3 limety


na dekoraci:
2 limety

 

V míse smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka, nastrouháme kůru z limety a přidáme špetku soli. Vše promícháme a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme aspoň půl hodiny odležet.

Z těsta odkrojíme zhruba polovinu, rozválíme, namotáme na váleček, přeneseme do dortové formy a vymačkáme do stran. Na těsto položíme pečicí papír a vysypeme libovolným druhem luštěniny, aby drželo tvar. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu položíme na plech, dáme péct do trouby na 15 minut, pak luštěninu vysypeme stranou a pečeme ještě dalších 5 minut.

Mezitím si připravíme náplň: v míse smícháme cukr, vejce, zrníčka z vanilkového lusku, šťávu z limet a vše smícháme dohromady.

Pak náplň přelijeme na upečený korpus, troubu stáhneme na 120 stupňů a pečeme dalších 20–40 minut.

Teď si připravíme dekoraci, abychom mohli koláč ozdobit: oškrábeme kůru ze dvou limet, nakrájíme nadrobno a dáme spařit do vroucí vody. Přecedíme a zchladíme studenou vodou.

V kastrůlku si připravíme cukrový sirup, přidáme do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobíme.

 

VIRGIN MOJITO

Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 4 Foto:

 

1 limeta
2 lžíce třtinového cukru
anýzový sirup
máta
minerální voda

 

Limetu nakrájíme na kostky a dáme do džbánu. Přidáme lístky máty a cukr. Vše promícháme pomocí hmoždíře. Přilijeme anýzový sirup, přisypeme kostky ledu a zalijeme minerální vodou. Znovu promícháme, nalijeme do sklenic a podáváme.

 

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama

reklama