Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 6. dílu

Potravin pro vegany a vegetariány je opravdu spousta, stejně jako receptů. Jen trochu déle trvá, než si všechno „osaháte“ a naučíte se chutně kombinovat. Okoukněte od Zdeňka Pohlreicha, jak se dá vařit pro vegetariány, aby nejedli stále tofu.
ZELENINOVÉ CURRY
ZELENINOVÉ CURRY
archiv TV Prima

 

Celý bezmasý díl Teď vaří šéf! najdetet nyní na Prima PLAY

 

 

 

 

POLÉVKA S RUKOLOU A ŘEDKVIČKAMI

POLÉVKA S RUKOLOU A ŘEDKVIČKAMI
Autor: archiv TV Prima POLÉVKA S RUKOLOU A ŘEDKVIČKAMI

 

500 ml bílého jogurtu
rukola
5 ředkviček
3 stroužky česneku
olivový olej
sůl
pepř

 

Rukolu pokrájejte a nasypte do jogurtu. Z česneku vyndejte klíček, zbytek nakrájejte a přidejte k rukole s jogurtem. Osolte, opepřete a rozmixujte.

Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, nandejte na dno talíře a zalijte směsí z jogurtu. Navrch ozdobte rukolou, ředkvičkou a pokapejte olivovým olejem.

 

ZELENINOVÉ CURRY

ZELENINOVÉ CURRY
Autor: archiv TV Prima ZELENINOVÉ CURRY

 

kokosové mléko
květák
4 mini cukety
2 mladé lilky
1 mrkev
2 žampiony
2 šalotky
chilli paprička
1 stroužek česneku
citronová tráva
čerstvý zázvor
čerstvý koriandr
semínka římského kmínu
semínka kardamomu
semínka koriandru
celý černý pepř
kurkuma
skořice
olivový olej
sůl
pepř

 

Rozehřejte hlubokou pánev a nechte na ní provonět všechna semínka. Pak směs přesypte do hmoždíře a rozmělněte. Přisypte kurkumu, skořici a černý pepř. Všechno koření zpracujte v jemný prášek.

Na pánvi nechte rozehřát olivový olej a lehce na něm orestujte rozdrcený stroužek česneku. Postupně přidejte růžičky květáku, nakrájený zázvor, cuketu, lilek a mrkev. Osolte, opepřete a přisypte směs koření.

Zalijte kokosovým mlékem. Citronovou trávu poklepejte nožem z obou stran, aby pustila šťávu, a vložte na pánev spolu s nakrájenými žampiony a šalotkami. Znovu přilijte kokosové mléko a přidejte nakrájenou chilli papričku.

Hotové curry přendejte do misky, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží.

 

 

QUINOA SE ZELENINOU A OMÁČKOU Z PEČENÝCH PAPRIK

QUINOA SE ZELENINOU A OMÁČKOU Z PEČENÝCH PAPRIK
Autor: archiv TV Prima QUINOA SE ZELENINOU A OMÁČKOU Z PEČENÝCH PAPRIK

 

quinoa
2 světlé lilky
1 mrkev
2 menší rajčata
zeleninový vývar
petrželka
bazalka
olivový olej
sůl
pepř

 

na omáčku:

4 červené papriky
1/2 červené cibule
1 stroužek česneku
1 snítka rozmarýnu
olivový olej
sůl
pepř

 

Quinou uvařte v zeleninovém vývaru. Lilky rozpulte, jemně nařežte nožem, osolte a opepřte. Nechte chvíli vypotit.

Teď si připravte omáčku z paprik: papriky pokapejte olivovým olejem a předem upečte v troubě na 200 stupňů, dokud slupka nezčerná. Pak zabalte do alobalu, aby se papriky spařily, slupku odstraňte a zbytek nechte zchladit. V pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte na něm cibuli a pak přidejte nakrájený česnek. Na závěr vmíchejte pečené papriky a rozmarýn, opepřte, osolte a nechte chvíli povařit.

Směs přendejte do misky a rozmixujte. Dosolte a dopepřte.

Na rozehřátém olivovém oleji orestujte lilek z obou stran a přidejte nakrájená rajčata, která jste předem spařili a zbavili slupky. Pak přisypte bazalku.

Uvařenou quinou osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a vmíchejte nakrájenou petrželku, mrkev a zbytek spařených rajčat.

Nandejte na talíř, pak přidejte orestované lilky s rajčátky, omáčku z paprik a ozdobte lístky čerstvé bazalky.

 

 

BANÁNOVÝ KOLÁČ

BANÁNOVÝ KOLÁČ
Autor: archiv TV Prima BANÁNOVÝ KOLÁČ

 

3 banány
250 g hladké mouky
100 g třtinového cukru + cukr na posypání
250 g másla
3 lžíce kakaa
3 vejce

 

na krém:

kokosové mléko
smetana
strouhaný kokos
kukuřičný škrob
cukr
rum

 

V míse smíchejte máslo, cukr a vejce a vyšlehejte. Potom přidejte mouku a kakao a vypracujte těsto. Přelijte do dortové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Mezitím si připravte krém: do hluboké pánve nalijte kokosové mléko, přisypte strouhaný kokos, cukr a zalijte smetanou. Promíchejte a přiveďte k varu. Ve vodě promíchejte trochu kukuřičného škrobu, přilijte ke směsi a za stálého míchání vařte zhruba 3 minuty, dokud krém nezhoustne. Pak přilijte rum, promíchejte a odstavte.

Zhruba po půl hodině vyndejte korpus z trouby, natřete na něj krém a ozdobte nakrájenými banány, které posypte cukrem a zkaramelizujte pomocí flambovací pistole.

 

CARROT BOMB

CARROT BOMB
Autor: archiv TV Prima CARROT BOMB

 

mrkvová šťáva
jablečný džus
bezinkový sirup
1 a 1/2 citronu
minerální voda
mrkev
citronová kůra

 

Do džbánu nasypte led a zalijte čerstvou mrkvovou šťávou, jablečným džusem, bezinkovým sirupem a šťávou z citronu. Dolijte minerálkou, promíchejte a přelijte do sklenic. Ozdobte nastrouhanými plátky mrkve a čerstvou citronovou kůrou.

 

Autor: Zdeněk Pohlreich

reklama