Teď vaří šéf! III: VIDEA a recepty na menu z 8. dílu

To je to pravé sváteční hodování. Telecí nakrájené na drobné plátky a zalité omáčkou z tuňáka, kachní foie gras s karamelizovanými jablky nebo dokonalý jablečný koláč s krémem a malinami. Všechny tyto pokrmy nyní hravě připravíte pod vedením samotného Zdeňka Pohlreicha. Tady jsou rozepsané recepty.

Pokud vám některá z premiérových epizod unikla v televizi, pusťte si ji nyní na Prima PLAY TADY

VITELLO TONNATO

telecí kýta 1 konzerva tuňáka 1 mrkev 1 řapíkatý celer 1 cibule kapary masový vývar citronová šťáva majonéza snítka tymiánu olivový olej sůl

Zeleninu nakrájejte, hoďte do kastrůlku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem. Pak maso zabalte do potravinové fólie a vložte do vývaru se zeleninou. Nechte povařit 30–40 minut.

Uvařené maso nechte zchladit a vývar přeceďte.

Teď si připravte omáčku: k tuňákovi přidejte sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujte, přidejte kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jste předem svařili. Znovu promixujte.

Telecí nakrájejte na drobné plátky a zalijte omáčkou z tuňáka. Ozdobte kapary a zeleninou z vývaru.

KACHNÍ FOIE GRAS S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

kachní játra kyselá jablka Calvados hladká mouka limetová šťáva citronová kůra petrželka sůl pepř

Do pánve nasypte třtinový cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte trochou vody. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte na pánev spolu s limetovou šťávou, citronovou kůrou a Calvadosem a nechte podusit.

Na talíř nasypte trochu hladké mouky, osolte, opepřete a promíchejte. Ve směsi obalte játra, která následně orestujte na rozpálené pánvi. Jablka nandejte na talíř, ozdobte petrželkou a přidejte orestovaná játra. Posolte a podávejte.

Jěště více inspirace do kuchyně najdete v novém vydání našeho časopisu. Už se prodává!

PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU

kuře cibule máslo hladká mouka vývar sůl na nádivku: toastový chleba slanina mléko 3 žloutky petrželka muškátový oříšek sůl pepř

Do mléka rozklepněte 3 žloutky, přidejte špetku muškátového oříšku a toastový chleba nakrájený na kostičky. Přidejte nakrájenou slaninu, petrželku, opepřete, osolte a vše promíchejte.

Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Po částech ho přidejte do směsi na nádivku a znovu promíchejte.

Kuře nasolte ze všech stran a naplňte ho nádivkou. Pomocí špejle kuře uzavřete, aby nádivka nevytekla.

Dno pekáčku poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí, přidejte kousek másla a pak vložte kuře zády nahoru. Vše podlijte trochou vody.

Ze zbytku nádivky udělejte koule a přidejte je do pekáče. Pekáč vložte na plech a dejte do trouby. Pečte asi hodinu a v průběhu podlévejte vypečenou šťávou. Na posledních 20 minut kuře otočte.

Hotové kuře dejte odležet na talíř a přikryjte alobalem. Vypečenou šťávu sceďte a nechte svařit na pánvi. Přidejte trochu hladké mouky a promíchejte. Pak zalijte studeným vývarem a nechte 20 minut povařit. Podle potřeby dosolte a potom přeceďte.

Kuře naporcujte a nandejte na talíř spolu s nádivkou. Podávejte s omáčkou.

JABLEČNÝ DORT

na těsto: 3 jablka 50 g dětské krupičky 150 g cukru 4 lžíce kakaa 4 vejce soda sůl máslo na vytření formy na krém: 1/2 litru mléka 4 lžíce hrubé mouky 50 g cukru máslo rybízová marmeláda maliny

K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přisypte cukr, sodu, dětskou krupičku, nastrouhaná jablka a kakao a vypracujte těsto. Pak postupně vmíchejte sníh.

Na dno dortové formy dejte pečicí papír a kraje vytřete máslem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený korpus nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém: mléko vlijte do kastrůlku, přisypte cukr a hrubou mouku. Nechte ztuhnout a pak vyšlehejte s kouskem másla.

Korpus podélně rozpulte, jednu půlku namažte marmeládou a poklaďte malinami. Druhou polovinu namažte krémem, přiklopte, navrch a na kraje přidejte zbytek krému a dozdobte dalšími malinami.

Nechte v lednici zchladit asi hodinu a podávejte.

BERRY BERRY

minerální voda 2 limety cukr ostružiny maliny máta

Do džbánu nasypte led. Vymačkejte šťávu ze dvou limet, přidejte cukr, ostružiny a maliny. Dolijte minerální vodou a promíchejte. Nalijte do sklenice s ledem a ozdobte snítkou máty.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.