SOUTĚŽ a BONUS v podobě receptu na domácí fermentovanou limonádu!

Sladký život bez cukru. Tímto heslem se foodblogerka Janina Černá řídí už pět let. Dnes je šťastná a takzvaně „Cukrfree“, ale její příběh tak veselý začátek neměl. Více než deset let totiž bojovala s poruchami příjmu potravy a teprve vyřazení cukru z jídelníčku vrátilo jejímu životu rovnováhu. A my teď díky ní pro vás máme SOUTĚŽ o kuchařku CUKRFREE! Co proto udělat? Stačí nám na mail topstar@iprima.cz poslat odpověď na otázku: Kolik let je známé foodblogerce Janině Černé?
Domácí fermentovaná limonáda
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ve vysílání jsme vám také slíbili celý recept na borůvkovou "Cukrfree" bublaninu, tak tady je!

Ingredience na 8 - 10 porcí

> 1 hrnek strouhaného bio kokosu

> 1 hrnek kešu mouky nebo najemno namletých kešu ořechů (cca 105g)

> 1 lžička jedlé sody

> špetka soli

> 1 lžička kůry z bio citronu

> 1/2 hrnku kokosového oleje

> 1/2 hrnku domácího kefíru nebo kokosového mléka

> 4 vajíčka od šťastných slepiček

> vanilkový extrakt

> 300 - 400 g ovoce (jahody/maliny/borůvky/ostružiny/rybíz/angrešt)

Postup:Troubu předehřejeme 175°C. Kokos (případně i kešu ořechy, pokud nemáme mouku) vložíme do mixéru a rozmixujeme. Do větší mísy přidáme namixovaný kokos a kešu mouku, jedlou sodu, špetku soli a kůru z bio citronu a důkladně promícháme. Poté přidáme kokosový olej, kefír, vanilku a vajíčka od šťastných slepiček a vše společně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Formu o průměru 25 cm vymažeme kokosovým olejem, těsto do ní přemístíme a navrch rovnoměrně rozprostřeme ovoce. Vložíme do trouby a pečeme 25 - 30 minut. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a podáváme.

 

 

Příspěvek sdílený Janina je Cukrfree  (@cukrfree.cz),

A teď k životnímu příběhu Janiny. Od dvanácti let zkoušela nejrůznější diety a extrémně sportovala. Ve třinácti letech poprvé skončila v nemocnici s anorexií. ,,Já jsem třináct let trpěla poruchou příjmu potravy, kdy se u mě neustále střídala anorexie s bulimií, záchvatové přejídání a vždy ty rady, když už jsem vlastně nevěděla jak se stravovat, protože po třinácti letech už člověk neví, co je normální.“

 

Krásný den dětí bez cukru, přeje hodná teta Janina 

Příspěvek sdílený Janina je Cukrfree  (@cukrfree.cz),

Všechny ty rady od výživových poradců na ni nefungovaly, a tak byla úplně bezradná. Dokud ovšem v Austrálii nenarazila na nízko sacharidové stravování. „Mé okolí bylo už zvyklé na to, že se stravuji jinak než ostatní, takže pro ně to spíš byla další dieta a pro mnohé to byla i další forma poruchy příjmu potravy. Během několika týdnů jsem přišla o obsesivní myšlenky na jídlo a o chutě na sladké. Moje váha asi z osmdesáti kilo klesla na moji přirozenou váhu, která je kolem padesáti šesti kilo bez jakékoliv námahy.“

Proto se Janina rozhodla, že už se k cukru nevrátí. Dnes na Instagramu inspiruje téměř šedesát tisíc uživatelů, pořádá kurzy jak se zbavit závislosti na cukru a nedávno jí vyšla už druhá kuchařka. Co si ale vlastně pod stravováním bez cukru představit?

 

 

Příspěvek sdílený Janina je Cukrfree  (@cukrfree.cz),

„Cukrfee je založeno na vyřazení, eliminaci cukru a zejména tedy fruktózy. Naši předci se s fruktózou setkali zejména v období sezony a to ve formě ovoce. V dnešní době se ta fruktóza objevuje téměř ve všem. Vlastně až v osmdesáti procentech produktů v supermarketech je přidaný cukr.“

Základem je používat co nejméně průmyslově zpracovaných potravin a nahradit přidaný cukr zdravými tuky jako je sádlo, máslo nebo panenský olivový olej. Ale nebojte, dezertů se ani tak vzdávat nemusíte.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama