TopStar

11. července 2018 16:00

Jiří Kubeš

SOUTĚŽ a BONUS v podobě receptu na domácí fermentovanou limonádu!

Domácí fermentovaná limonáda

Sladký život bez cukru. Tímto heslem se foodblogerka Janina Černá řídí už pět let. Dnes je šťastná a takzvaně „Cukrfree“, ale její příběh tak veselý začátek neměl. Více než deset let totiž bojovala s poruchami příjmu potravy a teprve vyřazení cukru z jídelníčku vrátilo jejímu životu rovnováhu. A my teď díky ní pro vás máme SOUTĚŽ o kuchařku CUKRFREE! Co proto udělat? Stačí nám na mail topstar@iprima.cz poslat odpověď na otázku: Kolik let je známé food

Ve vysílání jsme vám také slíbili celý recept na borůvkovou "Cukrfree" bublaninu, tak tady je!

Ingredience na 8 - 10 porcí

> 1 hrnek strouhaného bio kokosu

> 1 hrnek kešu mouky nebo najemno namletých kešu ořechů (cca 105g)

> 1 lžička jedlé sody

> špetka soli

> 1 lžička kůry z bio citronu

> 1/2 hrnku kokosového oleje

> 1/2 hrnku domácího kefíru nebo kokosového mléka

> 4 vajíčka od šťastných slepiček

> vanilkový extrakt

> 300 - 400 g ovoce (jahody/maliny/borůvky/ostružiny/rybíz/angrešt)

Postup:Troubu předehřejeme 175°C. Kokos (případně i kešu ořechy, pokud nemáme mouku) vložíme do mixéru a rozmixujeme. Do větší mísy přidáme namixovaný kokos a kešu mouku, jedlou sodu, špetku soli a kůru z bio citronu a důkladně promícháme. Poté přidáme kokosový olej, kefír, vanilku a vajíčka od šťastných slepiček a vše společně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Formu o průměru 25 cm vymažeme kokosovým olejem, těsto do ní přemístíme a navrch rovnoměrně rozprostřeme ovoce. Vložíme do trouby a pečeme 25 - 30 minut. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a podáváme.

A teď k životnímu příběhu Janiny. Od dvanácti let zkoušela nejrůznější diety a extrémně sportovala. Ve třinácti letech poprvé skončila v nemocnici s anorexií. ,,Já jsem třináct let trpěla poruchou příjmu potravy, kdy se u mě neustále střídala anorexie s bulimií, záchvatové přejídání a vždy ty rady, když už jsem vlastně nevěděla jak se stravovat, protože po třinácti letech už člověk neví, co je normální.“

Všechny ty rady od výživových poradců na ni nefungovaly, a tak byla úplně bezradná. Dokud ovšem v Austrálii nenarazila na nízko sacharidové stravování. „Mé okolí bylo už zvyklé na to, že se stravuji jinak než ostatní, takže pro ně to spíš byla další dieta a pro mnohé to byla i další forma poruchy příjmu potravy. Během několika týdnů jsem přišla o obsesivní myšlenky na jídlo a o chutě na sladké. Moje váha asi z osmdesáti kilo klesla na moji přirozenou váhu, která je kolem padesáti šesti kilo bez jakékoliv námahy.“

Proto se Janina rozhodla, že už se k cukru nevrátí. Dnes na Instagramu inspiruje téměř šedesát tisíc uživatelů, pořádá kurzy jak se zbavit závislosti na cukru a nedávno jí vyšla už druhá kuchařka. Co si ale vlastně pod stravováním bez cukru představit?

„Cukrfee je založeno na vyřazení, eliminaci cukru a zejména tedy fruktózy. Naši předci se s fruktózou setkali zejména v období sezony a to ve formě ovoce. V dnešní době se ta fruktóza objevuje téměř ve všem. Vlastně až v osmdesáti procentech produktů v supermarketech je přidaný cukr.“

Základem je používat co nejméně průmyslově zpracovaných potravin a nahradit přidaný cukr zdravými tuky jako je sádlo, máslo nebo panenský olivový olej. Ale nebojte, dezertů se ani tak vzdávat nemusíte.

Sdílejte článek