Víte co je to braising? Zdeňkova akademie vás tuto techniku naučí

V závěrečném dílu pořadu Zdeňkova akademie předvede Zdeněk Pohlreich techniku, která je v našich kuchyních jako doma. Dušení. Své žáky tentokrát Šéf naučí paellu, jelení ragout a švédskou roštěnou na paprice. A braising?
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Zdeňkova akademie (12) - upoutávka

reklama

Anglický výraz Braising značí postup, který má s dušením mnoho společného. Stojí jen o jednu úroveň výš.

Přidáním dalších ingrediencí prohlubuje chuť, která je o něco komplexnější a rozmanitější. U dušení se většinou používá cibulový nebo zeleninový základ, u braisingu se často používá víno, octy, rajčata...

Braising, to je skutečná kuchařina

„Tohle už je skutečná kuchařina, komplexní a promyšlená s neustálým dochucováním během procesu. Kdo chcete vařit trochu sofistikovaně, tahle metoda vás nemine. Myslím, že jde především o jídla sezonní, vhodnější pro chladné období, kdy se nám nikam nechce a ani nikam nemůžeme a potřebujeme něco výraznějšího na zahnání zimní depky,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich a dodává.

„Musím zmínit jednu věc. Všechny přísady by měly být té nejvyšší kvality, aby výsledek odpovídal času strávenému přípravou. Nechceme svůj čas zabít použitím laciného vína či podřadného rajského protlaku, což náš čas znehodnotí.“ 

Dušení je takzvané kuchařské vaření

 "Dušení umožňuje ze druhů masa jinak nepoužitelných udělat něco, co chutná skvěle a z kusu masa, o kterém jsme přemýšleli jako o flaxe udělat pokrm, který se nám rozplyne v ústech," říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Například maso je připravováno jen částečné ponořené do vody (ev. jiné tekutiny) na relativně delší dobu a dusí se tak částečně i ve vlastní šťávě.

Velmi chutnou záležitostí je dušení masa ve víně.

K tomu má Šéf zajímavý postřeh. Podívejte se na předpremiérové video: 

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Zdeňkova akademie (12): Kam v kuchyních mizelo víno

Výsledkem jsou masa dušená do měkka s příjemnou omáčkou, ta podpoří chuť a vytvoří nezapomenutelný výsledek.

 V zásadě platí , že jakýkoli druh masa je vhodný k jídlu, ale není vhodný pro stejnou úpravu. "Najednou zjistíme, že kližka či nožička mají úplně jinou chuť, než jsme čekali, hlubší a s charakterem, který si nadlouho zapamatujeme," uzavírá Zdeněk Pohlreich k dušení. 

Podívejte se už teď na ukázku s nedělního dílu Zdeňkovy akademie:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Zdeňkova akademie (12): Šťáva z masa a cibule

Více k tématu dušení a k brasingu uvidíte v pořadu Zdeňkova akademie v neděli od 18.00 na Primě.  

VŠECHNY VIDEORECEPTY ZE ZDEŇKOVY AKADEMIE LZE SLEDOVAT ONLINE V TOMTO ODKAZU 

reklama

reklama