Převalované vdolky
Náročný dezert byl v podobě slováckých svatebních koláčků, které dají spoustu práce, ale jsou moc dobré.
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
500 g | hladká mouka speciál |
3 ks | Žloutek |
250 ml | Mléko |
1 balení | kvasnice |
1 ks | Hera |
6 kostek | Cukr |
1 špetka | Sůl |
Povidla | |
Olej | |
Tvaroh | |
Cukr | |
vanilkový cukr | |
1 ks | Žloutek |
rozinky |
Na drobenku: | |
---|---|
Máslo | |
hladká mouka |
Postup
Z trošky mouky, cukru, mléka a kvasnic zaděláme kvásek. Ten smícháme s uvedeným množstvím mouky a zbylými surovinami. Vypracujeme kynuté těsto, které rozválíme na centimetrovou tloušťku. Rozetřeme na něj do pěny vymíchanou heru a 100 g mouky.Těsto složíme na čtyřikrát jako kapesník a uložíme do chladu. Po 30 minutách těsto rozválíme a znovu složíme a dáme opět do chladna. Po půl hodině postup znovu opakujeme.
Na tvarohovou náplňsmícháme kostku tvarohu s cukrem dle chuti, vanilkovým cukrem, žloutkem, spařenými rozinkami a rumem.
Těsto rozválíme, nakrájíme na čtverečky, plníme tvarohovou nádivkou, pečlivě zabalíme a uděláme malý důlek. Do důlku vložíme povidla, vdolek namočíme povidly do oleje a posypeme drobenkou, kterou jsme si už udělali.
Koláčky (vdolky) vložíme na plech a necháme ještě půl hodiny dokynout. Pečeme krátce (asi 10 minut) vtroubě vyhřáté na 250°C.