Softballové mistrovství světa poprvé v Česku a Evropě. Jak se softball liší od baseballu? Seznamte se s pravidly

Poprvé v Evropě můžeme sledovat mistrovství světa v softballu. A že se koná zrovna v Česku? Náhoda to není! Česko získalo pořadatelství jako dlouhodobě nejúspěšnější softballová země starého kontinentu. Čeští reprezentanti na něm dokonce zaznamenali postup do čtvrtfinále, takže spokojenost je dvojnásobná. Pro neznalého diváka může být na první pohled složité rozpoznat rozdíl mezi známějším baseballem a softballem. Jak se softball vyvíjel a jaké má pravidla?

Když se podíváte na utkání softballu, může chvíli trvat, než rozpoznáte, jaký sport sledujete. Je to baseball nebo softball? Oba sporty jsou pálkovací, a dokonce i hřiště je stejného tvaru. Při pozornějším pohledu však jsou rozdíly patrné.

Tvar hřiště je stejný, ne však jeho velikost. Softball se vyvinul jako rychlejší verze baseballu, z toho důvodu je vzdálenost met téměř o deset metrů kratší než na baseballovém hřišti – přesněji 18,2 metrů oproti 27,43 metrům.

Větší míček, kratší pálka

Rozdíl můžete spatřit také při nadhozu. Nadhazovač může nadhodit pouze spodem. Baseballovému nadhazovači je dovoleno zahájit hru libovolným způsobem. Míček na softball je větší a těžší. Typická je pro něj žlutá barva, na rozdíl od bílého baseballového. Nicméně pravidla umožňují zvolit hru s míčkem jiné barvy. Také pálky mají rozdílné vlastnosti. Délka pálky u softballu je maximálně 86,4 cm. U baseballu je pak maximální délka 106,7 cm.

Hru hrají dvě družstva o devíti hráčích v sedmi směnách, baseball je hrán na devět. Baseball je velmi populární v karibské oblasti (Kuba, Portoriko, Panama atd.), národním sportem je v USA a velmi oblíbený je také v Kanadě a na východě Asie – především v Japonsku či Korejské republice. Softball - i přes svou více jak stoletou historii - zdaleka takové popularity nedosahuje.

První soubor pravidel byl vydán v roce 1889 jako „indoor baseball“ – tedy baseball v tělocvičně. V roce 1895 Lewis Robert sr. přenesl hru ven a hasičský sbor v Minneapolis ji začal provozovat jako cvičení pro hasiče, jako výplň volného času mezi výjezdy.

Oblibu našel ve stejných zemích, kde sledujeme popularitu baseballu, což - jak bylo už zmíněno - jsou především karibské státy, z kterých se na mistrovství v Česku představila Venezuela, Kuba, Mexiko, dále USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, země jižní Afriky a východní Asie. Evropu na vrcholné akci zastupuje pouze Nizozemsko a Česká republika.

Mistrovství světa v softballu 2019 je v pořadí šestnáctý turnaj mistrovství světa, který pořádá Světová konfederace baseballu a softballu (WBSC). Česko získalo pořadatelství jako dlouhodobě nejúspěšnější softballová země v Evropě a uspěla v souboji o pořadatelství s USA.

Čeští reprezentanti svou cestu turnajem ukončili ve čtvrtfinále, kde nestačili na favorita z Kanady.