Gratinované brambory s houbami
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
750 g | brambory, nakrájených na tenké plátky |
300 ml | plnotučné mléko |
1 kus | Máslo |
50 ml | bílé vino |
1 lžíce | Olivový olej |
1 kus | stroužek česneku, prolisovaný |
250 g | hnědé krémové žampiony, nakrájené na tenké plátky |
1 špetka | sůl a čerstvě namletý pepř |
Příprava:
Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni.
Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
1. Předehřejte si troubu na 220 stupňů C. Zapékací mísu vymažte máslem.
2. V hluboké pánvi přiveďte k varu plátky brambor spolu s vínem a mlékem. Ochuťte solí a pepřem a občas promíchejte.
3. Stáhněte z plotny stranou a připravte si žampiony. Na pánev dejte ohřát olivový olej spolu s trochou másla a prolisovaným česnekem. Olej tak získá česnekové aroma. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte asi 3 minuty.
4. Orestované žampiony přidejte i s olejem do pánve k bramborám, promíchejte a směs vložte do zapékací mísy. Pečte přibližně 45 minut, než budou na povrchu krásně křupavé.