Jablečný koláč s ostružinami

Moučník z křehkého těsta s ovocem ze zahrady a lesa vrcholícího léta můžeme ozdobit vanilkovou zmrzlinou. Fotografie je pouze ilustrační.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem 2
Jablečný koláč s ostružinami

reklama

Suroviny

na těsto:
440 ghladké mouky + na poprášení
150 mlcukr moučka
250 gmáslo (dvě lžíce navíc)
1 kusnastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 dávkamléko dle potřeby
50 gmásla + kousek na vymazání formy
1 kusvelké rozšlehané vejce
100 ghnědý cukr + trochu navíc na posypání
2 špetkymletá skořice

Postup

  1. Nejprve si udělejte těsto na koláč. Na pomoučený vál nebo pomoučenou čistou pracovní plochu prosejte mouku a navrch moučkový cukr. Do mouky s cukrem zapracujte rukama kousky másla, až se vše spojí v jednu hmotu. V tomto momentě přidejte do těsta i citronovou kůru.
  2. Přidejte rozklepnutá vejce, trochu mléka a zpracovávejte, dokud nebudete mít kouli těsta. Jemně ho zaprašte moukou. Nezpracovávejte těsto moc dlouho, začalo by být gumové. Zabalte ho do fólie a uložte nejméně na půl hodiny do lednice.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
  4. Do hrnce dejte máslo s cukrem, když se cukr rozpustí, přidejte jablka a lžíci zázvorového sirupu. Pomalu duste pod pokličkou asi 15 minut, přidejte ostružiny, promíchejte a vařte ještě 5 minut bez pokličky.
  5. Vyndejte těsto z ledničky a rozdělte ho na dvě půlky. Pracovní plochu poprašte moukou a pomoučeným válečkem rozválejte jeden kus těsta. Tloušťka těsta by měla být necelý centimetr.
  6. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte ji těstem. Přesahující okraje těsta odřízněte nožem.
  7. Vychladlá jablka a ostružiny dejte do sítka a veškerou šťávu z nich uchovejte. Rozložte ovoce na těsto tak, aby uprostřed formy vznikl kopeček. Ovoce přelijte polovinou šťávy. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Rozválejte druhou polovinu těsta, stejně jako tu první, a koláč jí překryjte. Okraje upravte a prsty je přimáčkněte do tvaru vlnek.
  8. Povrch celého koláče potřete zbytkem rozšlehaného vejce, hojně jej posypte cukrem a skořicí. Těsto několikrát nařízněte, aby se při pečení nezvedalo.
  9. Formu uložte na plech, který dejte přímo na dno předehřáté trouby. Pečte 40 až 50 minut do zlatohněda – dle vaší trouby, hlídejte.
  10. Koláč vyndejte z trouby, nakrájejte na dílky a podávejte.

reklama