Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve si udělejte těsto na koláč. Na pomoučený vál nebo pomoučenou čistou pracovní plochu prosejte mouku a navrch moučkový cukr. Do mouky s cukrem zapracujte rukama kousky másla, až se vše spojí v jednu hmotu. V tomto momentě přidejte do těsta i citronovou kůru.
- Přidejte rozklepnutá vejce, trochu mléka a zpracovávejte, dokud nebudete mít kouli těsta. Jemně ho zaprašte moukou. Nezpracovávejte těsto moc dlouho, začalo by být gumové. Zabalte ho do fólie a uložte nejméně na půl hodiny do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
- Do hrnce dejte máslo s cukrem, když se cukr rozpustí, přidejte jablka a lžíci zázvorového sirupu. Pomalu duste pod pokličkou asi 15 minut, přidejte ostružiny, promíchejte a vařte ještě 5 minut bez pokličky.
- Vyndejte těsto z ledničky a rozdělte ho na dvě půlky. Pracovní plochu poprašte moukou a pomoučeným válečkem rozválejte jeden kus těsta. Tloušťka těsta by měla být necelý centimetr.
- Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte ji těstem. Přesahující okraje těsta odřízněte nožem.
- Vychladlá jablka a ostružiny dejte do sítka a veškerou šťávu z nich uchovejte. Rozložte ovoce na těsto tak, aby uprostřed formy vznikl kopeček. Ovoce přelijte polovinou šťávy. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Rozválejte druhou polovinu těsta, stejně jako tu první, a koláč jí překryjte. Okraje upravte a prsty je přimáčkněte do tvaru vlnek.
- Povrch celého koláče potřete zbytkem rozšlehaného vejce, hojně jej posypte cukrem a skořicí. Těsto několikrát nařízněte, aby se při pečení nezvedalo.
- Formu uložte na plech, který dejte přímo na dno předehřáté trouby. Pečte 40 až 50 minut do zlatohněda – dle vaší trouby, hlídejte.
- Koláč vyndejte z trouby, nakrájejte na dílky a podávejte.