Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí do misky, posypeme lžičkou moučkového cukru a promícháme. Přidáme dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka a opět promícháme. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
- Mouku promícháme se špetkou soli a zbylým cukrem. Uprostřed uděláme důlek a přidáme do něj vykynutý kvásek. Do zbylého mléka rozšleháme žloutky a přidáme je k mouce s kváskem.
- Jako poslední vlijeme 50 g rozpuštěného másla a pomocí vařečky zaděláme těsto. Je hotové, jakmile se na povrchu tvoří bublinky a přestane být lepivé. Odložíme na teplé místo a necháme 20 až 30 minut kynout.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm a rozkrájíme na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dáme tři půlky švestek (řezem nahoru). Posypeme je skořicí a cukrem a přiklopíme třemi půlkami švestek.
- Protilehlé konce těsta spojíme, důkladně slepíme a vytvarujeme buchty. Ze všech stran je potřeme rozpuštěným máslem a všechny vyskládáme do vymazaného pekáčku.
- Buchty pečeme asi půl hodiny při 180 stupních dozlatova. Před podáváním pocukrujeme.
Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni.
Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.