Mrkvový dort

Martin Polačko zná populární moučník z Ameriky. Fotografie je ilustrativní.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

Mrkvový dort
Mrkvový dort

Suroviny

125 mlOlej
3 lžícepiniové ořechy
2 kusystředně velká mrkev, strouhaná
90 gzlaté rozinky
60 mlRum
120 gcukr moučka
1 lžičkavanilkový extrakt
3 kusyVejce
250 gmleté mandle
1 dávka1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 dávkajemně nastrouhaná kůra, ale i šťáva z poloviny citronu
mascarpone krém:
250 gMascarpone
2 lžičkycukr krupice
2 lžíceRum

reklama

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a strany vymažte olejem.
  2. V malé pánvi opečte nasucho piniová semínka a dejte je stranou. Mrkev nastrouhejte a uložte na papírovou utěrku, aby vysála z mrkve přebytečnou vodu.
  3. V malém kastrůlku přiveďte k varu rozinky s rumem. Snižte teplotu a vařte asi 3 minuty.
  4. V mixéru smíchejte cukr spolu s olejem a dejte směs do mísy, přidejte vanilku a vajíčka. Přisypte mandle, muškátový oříšek, strouhanou mrkev, rozinky se zbytkem rumu a nakonec citronovou kůru s citronovou šťávou. Vše smíchejte a vypracujte těsto.
  5. Těsto dejte do dortové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte piniovými oříšky. Pečte v troubě přibližně 30-40 minut. Dort je hotový, jakmile má zlatavě hnědou barvu.
  6. Než dort vyndáte z formy, nechte ho asi 10 minut odpočinout.
  7. Dort přendejte na servírovací talíř a připravte si krém. V misce smíchejte mascarpone s cukrem a rumem.
  8. Mrkvový dort servírujte s mascarpone krémem. Dobrou chuť!

reklama