Roláda s pomerančovým krémem

Kromě vajec budeme potřebovat i dost italského smetanového krému mascarpone, dobrý pomerančový likér, trpělivost a šikovné ruce (foto je ilustrační).

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

Prostřeno! Hana Pinknerová 16.3. - dezert Piškotová roláda
Roláda s pomerančovým krémem

reklama

Suroviny

na roládu:
250 ghořká čokoláda, nahrubo nasekaná
250 gcukr krystal
1 špetkaSůl
8 kusůvejce, žloutky a bílky zvlášť
na pomerančový krém s mascarpone:
6 kusůvejce, bílky a žloutky zvlášť
250 mlpomerančový likér
150 gcukr krystal
1 ghořké kakao na poprášení

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Formu o rozměrech 35 x 25 cm vymažeme máslem a následně ji vyložíme pečicím papírem
  2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, odstavíme a necháme vychladnout
  3. Ručním mixérem vyšleháme žloutky spolu s cukrem, až zhoustnou. Do směsi vešleháme vychladlou čokoládu. Ve velké míse vyšleháme bílky se solí do sněhu. Pomocí stěrky vmícháme sníh z bílků do čokoládové směsi.
  4. Těsto přendáme do formy a pečeme přibližně 15 minut. Hotové piškotové těsto necháme 5 minut odpočinout, aby trochu zchladlo.
  5. Čistou kuchyňskou utěrku poprášíme kakaem a položíme na ni piškotové těsto. Za pomoci utěrky ho srolujeme do tvaru rolády a necháme vychladnout.
  6. Nyní si připravíme pomerančový krém. Ručním mixérem ušleháme doběla žloutky spolu se 100 g cukru, až zhoustnou. Pomalu do směsi vešleháme pomerančový likér a mascarpone. V malém kastrůlku promícháme bílky spolu s cukrem a na mírném plameni je šleháme, dokud se nevytvoří sníh.Opět za pomoci stěrky vmícháme opatrně sníh do krému.
  7. Roládu rozbalíme, potřeme ji důkladně krémem, znovu ji srolujeme a opět poprášíme kakaem.
  8. Nakrájíme na silnější kolečka a podáváme.

reklama