Štrůdl s mákem a višněmi

Výborná svačina na delší výlet

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

 Když vaří táta (10) galerie  - Obrázek 6
Štrůdl s mákem a višněmi

Suroviny

500 glistové těsta
500 gmletý mák
200 mlMléko
300 gvišně
60 gvanilkový cukr
1 dávkanastrouhaná kůra z poloviny citronu
1 kusvejce, rozšlěhané
100 gMáslo

reklama

Postup

  1. Jemně mletý mák povaříme v mléce spolu s polovinou vanilkového cukru a trochou citronové kůry tak, aby vznikla hustá kaše
  2. Přidáme vypeckované višně (mimo sezonu použijeme kompotované) a druhou polovinu vanilkového cukru
  3. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia
  4. Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme ho na dvě části
  5. Na pomoučněném válu každou rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme ji trochou rozpuštěného másla
  6. Makovo-višňovou náplň rozdělíme na připravený plát těsta, tak aby nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta
  7. Těsto opatrně zavineme. Okraje stiskneme k sobě a ohneme je dolů
  8. Závin přesuneme na plech, spoj má zůstat vespod
  9. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta
  10. Do hrnečku rozklepeme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme
  11. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby
  12. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven! 

reklama