Suroviny
Postup přípravy
Příprava:
KARI
Připravíme zeleninové kari z máslové dýně a květáku. Nejdřív pokrájíme dvě cibule na co nejtenčí plátky. Do pánve nalijeme olivový olej, vhodíme cibuli a trochu zamícháme. Další ingrediencí je máslová dýně. Nemusíme ztrácet čas jejím loupáním, slupka je tenoučká a po uvaření sladká. Opatrně dýni nakrájíme na větší kousky. A už je tato zeleninová delikatesa v pánvi! Květák nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky a rovněž vhodíme na pánev. Teď potřebujeme curry pastu. Můžeme použít jakoukoli pastu korma. Dáme do pánve asi půlku sklenice. Tyhle pasty jsou vynikající, obsahují rozdrcené koření a trochu oleje. Zatímco smažíme, nakrájíme si chilli papričku. Já dávám jen jednu, protože v curry pastě už chilli je. Nyní použijeme lis na česnek a namačkáme ho přímo do pánve – asi čtyři stroužky. Stále mícháme. Vezmeme konzervu cizrny, nalijeme ji s nálevem do zeleniny a promícháme. Přilijeme horkou vodu, aby byla zelenina ponořená přibližně do poloviny. Asi půllitr. Přidáme koriandr – jemně nakrájené stonky. Dochutíme, zamícháme a zprudka povaříme. Pokud kari vypadá vysušeně, přilijeme trochu vody. Zamícháme a ochutnáme. Když je vše v pořádku, na závěr můžeme do kari vymačkat trochu citronové šťávy.
RÝŽE
Jako další připravíme rýži. Jednoduše a rychle. Použijeme basmati. Hrnek naplníme až po okraj – to je tak pro čtyři lidi. Potom tentýž hrnek dvakrát naplníme vodou. Sporák nastavíme na maximum. To je takzvaný absorpční způsob, rýže už se pak necedí. Vodu osolíme a nalijeme do ní trochu olivového oleje, které zabrání slepení zrnek. Když chceme, přidáme pár hřebíčků. Přiklopíme a hlídáme.
CHAPATI
Placky chapati jsou ke koupi v supermarketech. Rozprostřeme je na kuchyňské desce, postříkáme trochou olivového oleje a posypeme kurkumou. Pak je oplácáme o sebe a naskládáme do komínku. Jak je jednoduše ohřejeme? Pečicí papír namočíme v teplé vodě, vymačkáme a chapati do něj zabalíme. Při ohřívání v troubě díky němu placky neoschnou.
MRKVOVÝ SALÁT
Mandle za občasného míchání orestujeme dozlatova středním plameni. Dáme do mísy. Očistíme mrkve a nastrouháme je hodně nahrubo. Přidáme chilli papričku, hrst koriandrových lístků a oloupaný zázvor. Nasypeme do servírovací mísy a zakápneme šťávou z půlky citronu, zalijeme třemi lžícemi olivového oleje a rukama promícháme. Přihodíme pár lístků koriandru, pražené mandle a opět promícháme.
CITRONOVÉ CHUTNEY
Citron nakrájíme na osminky, odstraníme semínka a opět pokrájíme na jemné plátky. Najemno nakrájíme také čtvrtku chilli. Na malou pánev nalijeme olivový olej, přidáme rozdrcené sušené chilli, kurkumu a hořčičná semínka. Když vše začne bublat, přidáme nakrájený citron a špetku soli. Počítáme do deseti, odstraníme z plotny a dáme do mísy vychladit.
SERVÍROVÁNÍ
Do malé misky dáme jogurt, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky koriandru. Případně ochutíme ještě pokrájenou čerstvou chilli papričkou. Servírujeme s papadomy.
Kari
Připravíme zeleninové kari z máslové dýně a květáku. Nejdřív pokrájíme dvě cibule na co nejtenčí plátky. Do pánve nalijeme olivový olej, vhodíme cibuli a trochu zamícháme. Další ingrediencí je máslová dýně. Nemusíme ztrácet čas jejím loupáním, slupka je tenoučká a po uvaření sladká. Opatrně dýni nakrájíme na větší kousky. A už je tato zeleninová delikatesa v pánvi! Květák nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky a rovněž vhodíme na pánev. Teď potřebujeme curry pastu. Můžeme použít jakoukoli pastu korma. Dáme do pánve asi půlku sklenice. Tyhle pasty jsou vynikající, obsahují rozdrcené koření a trochu oleje. Zatímco smažíme, nakrájíme si chilli papričku. Já dávám jen jednu, protože v curry pastě už chilli je. Nyní použijeme lis na česnek a namačkáme ho přímo do pánve – asi čtyři stroužky. Stále mícháme. Vezmeme konzervu cizrny, nalijeme ji s nálevem do zeleniny a promícháme. Přilijeme horkou vodu, aby byla zelenina ponořená přibližně do poloviny. Asi půllitr. Přidáme koriandr – jemně nakrájené stonky. Dochutíme, zamícháme a zprudka povaříme. Pokud kari vypadá vysušeně, přilijeme trochu vody. Zamícháme a ochutnáme. Když je vše v pořádku, na závěr můžeme do kari vymačkat trochu citronové šťávy.
Rýže
Jako další připravíme rýži. Jednoduše a rychle. Použijeme basmati. Hrnek naplníme až po okraj – to je tak pro čtyři lidi. Potom tentýž hrnek dvakrát naplníme vodou. Sporák nastavíme na maximum. To je takzvaný absorpční způsob, rýže už se pak necedí. Vodu osolíme a nalijeme do ní trochu olivového oleje, které zabrání slepení zrnek. Když chceme, přidáme pár hřebíčků. Přiklopíme a hlídáme.
Chapati
Placky chapati jsou ke koupi v supermarketech. Rozprostřeme je na kuchyňské desce, postříkáme trochou olivového oleje a posypeme kurkumou. Pak je oplácáme o sebe a naskládáme do komínku. Jak je jednoduše ohřejeme? Pečicí papír namočíme v teplé vodě, vymačkáme a chapati do něj zabalíme. Při ohřívání v troubě díky němu placky neoschnou.
Mrkvový salát
Mandle za občasného míchání orestujeme dozlatova středním plameni. Dáme do mísy. Očistíme mrkve a nastrouháme je hodně nahrubo. Přidáme chilli papričku, hrst koriandrových lístků a oloupaný zázvor. Nasypeme do servírovací mísy a zakápneme šťávou z půlky citronu, zalijeme třemi lžícemi olivového oleje a rukama promícháme. Přihodíme pár lístků koriandru, pražené mandle a opět promícháme.
Citronové chutney
Citron nakrájíme na osminky, odstraníme semínka a opět pokrájíme na jemné plátky. Najemno nakrájíme také čtvrtku chilli. Na malou pánev nalijeme olivový olej, přidáme rozdrcené sušené chilli, kurkumu a hořčičná semínka. Když vše začne bublat, přidáme nakrájený citron a špetku soli. Počítáme do deseti, odstraníme z plotny a dáme do mísy vychladit.
Servírování
Do malé misky dáme jogurt, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky koriandru. Případně ochutíme ještě pokrájenou čerstvou chilli papričkou. Servírujeme s papadomy.