Alžběta si potřebuje vydělat na nové zuby!

Pečovatelka Alžběta (42) se mezi mladými kolegy necítí úplně dobře, vadí jí, že včera se Tomáš věnoval hlavně Karolíně. Uvaří maďarskou kuchyni a doufá, že vyhraje – potřebuje si vydělat na hezké zuby.
Alžběta Pokorná
Alžběta Pokorná
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Druhá hostitelka přišla do středních Čech ze Slovenska po rozvodu, dnes pracuje jako pečovatelka v ústavu pro pacienty se stařeckou demencí. Na svoji záslužnou práci se může plně soustředit, protože její synové už žijí sami, ona bydlí v domečku, který postupně rekonstruují s přítelem. Alžbětin tatínek je Maďar, jí maďarská kuchyně hodně chutná, proto se rozhodla uvařit maďarské menu.

Zajímavá domácí tatarka

Prostřeno! XVII (107): zajímavá domácí tatarka
Prostřeno! XVII (107): zajímavá domácí tatarka

V předkrmu nechybějí originální maďarské uzeniny, k nimž upeče bílý chléb, ten jí ale zabere mnohem víc času, než předpokládala. Proto jako první chod podává úkol týdne, polévku ze sóji à la fazolačka, bohužel ani sója nestihla změknout a (bohužel) Alžběta zadání svým soupeřům předčasně prozradila. Kristýnu z tvrdé sóji až bolí zuby.

Co to je?

Prostřeno! XVII (107): co to je
Prostřeno! XVII (107): co to je

Další polévkou (už podle menu) je hustá maďarská gulášovka, bohatá na maso i zeleninu. Ta je přesně taková, jaká má být, podobná kotlíkovému guláši. Hlavním chodem je oblíbené slovenské jídlo černohorský řízek. Ten Alžběta smaží nadvakrát, podruhé v bramborákovém těstíčku, ale přílohu, opékané brambory na česneku, odflákne a domácí tatarka se jí vůbec nepovede. Soupeřům připadá řízek, od kterého si hostitelka dost slibovala, poněkud tuhý a spíš jako hospodský blaf, ještě posypaný sýrem a doplněný staromódní oblohou. A poněkud ošizené jsou i poslední, v Maďarsku a na jižním Slovensku oblíbené gundelové palačinky. Normálně asi šikovná a zkušená kuchařka je ze svého výkonu sama zklamaná. Její zábava je ale vynalézavá i lechtivá…

Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 na Primě.

Reklama
Reklama