Baba Ghanouj

Jiří miluje Egypt a chutná mu arabská kuchyně, kterou se snažil představil svým hostům. Jako předkrm podával plněné vinné listy, falafel z cizrny a pečený lilek s koriandrem.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jiří Zavřel

Předkrm - Jiří
Baba Ghanouj

Suroviny

2střední lilky
2-3stroužky česneku, propasírované
2 lžíceextra panenského olivového oleje
2-3 lžícetahini (sezamové pasty)
šťáva z citronu nebo limetky
1 lžičkařímského kmínu
chilli
sůl
pepř
Reklama

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou a dáme je na plechu péct do trouby přibližně na 35 minut. Že jsou hotové, poznáme tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně nakrabatí.
  2. Hotové lilky necháme lehce vychladnout. Podélně je nařízneme nebo úplně rozpůlíme a pomocí lžíce vydlabáme všechnu dužinu. Slupku a stopku vyhodíme. Dužinu pomocí nože nasekáme najemno a dáme do mísy.
  3. Přidáme všechny zbývající ingredience. Okořeníme podle chuti a můžeme servírovat ideálně takto vlažný, lehce pokapaný olejem, posypaný kořením a čerstvým koriandrem.
Reklama
Reklama