Bagetka s variací pomazánek

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jaroslav Zaoral

Bagetka s variací pomazánek
Bagetka s variací pomazánek

reklama

Suroviny

Bagetka:
500 ghladké mouky
2zarovnané ML soli
1 MLcukru
300 mlvlažné vody
17 gčerstvého droždí
kousek másla na potření
Vajíčková pomazánka:
4natvrdo uvařená vejce
150 gsýra Cottage
1-2 PLplnotučné hořčice
1malá cibule
bylinky dle chuti
sůl
pepř
Avokádová pomazánka:
1zralé avokádo
140 glučiny
stroužek česneku
citrónová šťáva
sůl
pepř

Postup

  1. Bagetka: Prosátou mouku smícháme se solí, uděláme v ní důlek a do něj dáme lžičku cukru s odměřenou vlažnou vodou. Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a necháme cca 10 minut pracovat. Poté vše promísíme, zaděláme těsto a necháme ho kynout. Po vykynutí těsto zpracujeme do 4 bochánků a necháme nakynout. Bochánky přendáme na plech s pečicím papírem, šikmo je nařízneme a překryté utěrkou necháme opět vykynout. Předehřejeme si troubu na 210–220 °C. Bochánky potřeme vlažnou vodou a dáme péct na 20–25 minut. Po vytažení je dobré bagetky potřít máslem.
  2. Vajíčková pomazánka: Uvařené tvrdé vejce oloupeme a nastrouháme je nahrubo do misky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. K vejcím do misky přidáme cibuli, hořčici, sýr Cottage, sůl a pepř a vše promícháme. Můžeme dle chuti přidat bylinky – například pažitku.
  3. Avokádová pomazánka: Avokádo napůl rozkrojíme a vyndáme pecku, lžící vydlabeme vnitřek, který rozmačkáme v misce. K avokádu přidáme pár kapek citrónové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku, lučinu a vše pořádně vidličkou rozmělníme.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!