Banica

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Bilyana Idakieva

Banica
Banica

reklama

Suroviny

500 glistového těsta
500 gbalkánského sýra
1 hrnek (150–200 ml) slunečnicového oleje
4vejce
200 mlminerálky
koření dle libosti
sůl

Postup

Na vymaštěný plech dáme dva pláty listového těsta. Pak rozdrtíme sýr rukama na malé drobky, a tím vytvoříme další vrstvu. Na sýr přijdou další dva pláty listového těsta. Potom opět vrstva sýra, a tak pokračujeme, až dojde listové těsto, kterým slaný koláč zakončíme. Povrch můžeme ještě posypat hrubou solí nebo oblíbeným kořením. Takto připravenou banicu rozkrájíme nožem na čtverečky libovolné velikosti a poté ji zalejeme rozehřátým olejem. Vejce rozmícháme v perlivé vodě a vzniklou směsí zalejeme celou banicu. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

reklama