Banica s balkánským sýrem a šopský salát

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Marcela Chadžijská

Banica s balkánským sýrem a šopský salát
Banica s balkánským sýrem a šopský salát

Suroviny

tenké těsto z bulharské prodejny zvané " kory" nebo turecké, řecké či listové těsto
250 gbalkánského sýra
250 gměkkého plnotučného tvarohu
1vejce
1lžičky saturejky nebo oregano
100 grozpuštěného másla
trochu oleje na potření plechu

reklama

Postup

  1. Pomocí vidličky umícháme sýr, tvaroh, vejce a koření - drobné kousky balkánského sýra nevadí – naopak.
  2. Hlubší plech potřeme olejem a klademe vrstvy těsta – začneme dvěma pláty, pokapeme máslem a dáme tenkou vrstvu nádivky, proces opakujeme a zakončíme zakrytím korou. Pomažeme máslem a dáme péci na 180°C, než povrch zrůžoví.
  3. Pokud použijeme tažené těsto, můžeme tvarovat libovolně jako závin. Dá se jíst teplé i studené.

reklama