Barevná krůta

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Pavel Zbranek

Barevná krůta
Barevná krůta

reklama

Suroviny

8,5 kgkrůty
3hlavičky česneku (2 prolisovat, 1 nechat na stroužky)
červená paprika
1oloupaný a na plátky nakrájený citrón
2oloupané a na plátky nakrájené pomeranče (mandarinky)
2nakrájená jablka
1/2nakrájeného celeru
2na větší kusy nakrájené cibule
kus nakrájeného zázvoru
olej
sůl
pepř

Postup

Česnek, sůl, pepř a červenou papriku dáme do mixéru, přidáme trochu oleje a vše rozmixujeme. Touto pastou potřete celou krůtu. Do vnitřku krůty dáme plátky nakrájeného citrónu, pomeranče a jablka, část necháme na položení na plech. Do hlubokého plechu dáme alobal, na něj vyskládáme stroužky česneku, celer, jablka, pomeranč a citrón. Krůtu položíme prsy nahoru na podložku, aby neležela přímo na ovoci. Zalejeme 1 hrnkem vody tak, aby byla těsně pod krůtou. Krůtu dáme do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut. Pak ji vytáhneme z trouby, pořádně polijeme šťávou a celou zabalíme do alobalu. Dáme znovu péct na 100 °C asi na 6 hodin (doba je podle váhy krůty). Vytáhneme z trouby, odstraníme alobal a za stálého polévání šťávou pečeme ještě hodinu při 170 °C.

reklama