Bažant na červeném víně s bramborovými noky

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jana Fatrdlová

Bažant na červeném víně s bramborovými noky
Bažant na červeném víně s bramborovými noky

reklama

Suroviny

2bažanti
100 gšpěku
4 PLmásla
200 gmrkve
100 gceleru
400 gslaniny
100 gcibule
snítka tymiánu
6bobkových listů
4kuličky nového koření
10kuliček pepře
2 PLrajského protlaku
3 PLcukru
1 lčerveného vína (ne suchého)
1 lhovězího vývaru
trochu hladké mouky
½ kgvařených oloupaných brambor
300 ghrubé mouky
2 vejce
1 PLsolamylu
olej
sůl
pepř

Postup

  1. Jednotlivé díly bažanta prošpikujeme, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném másle. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu se slaninou. Pak cibuli, koření a dusíme dozlatova asi 2 minuty. Podlijeme červeným vínem. Necháme lehce povařit a pak ještě přidáme vývar, rajský protlak, který povaříme a stáhneme na malý plamen, dusíme maso doměkka. Vytáhneme maso, přidáme jíšku a povaříme na mírném ohni 10 minut. Maso vložíme zpět a podle chuti dochutíme.
  2. Bramborové noky připravíme z vařených oloupaných brambor (den předem vařených ve slupce). Brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, pepř, solamyl, vejce, mouku a vše smícháme v těsto, ze kterého pak vytvoříme noky, které na oleji opečeme.

reklama