Brokolicová polévka, karamelizované vlašské ořechy

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Jakub Krejčíř

Brokolicová polévka, karamelizované vlašské ořechy
Brokolicová polévka, karamelizované vlašské ořechy

reklama

Suroviny

1 kgčerstvé brokolice
150 gbalkánského sýru
2velké hrsti vlašských ořechů
5 PLcukru
1 PLolivového oleje
citronová šťáva
sůl
pepř

Postup

  1. Nakrájené růžičky brokolice vložíme do osolené vroucí vody a vaříme al dente (cca 6 minut). Po uvaření brokolici vyndáme a ihned ji prudce zchladíme ve studené vodě, nejlépe s ledem. To proto, aby zůstala krásně zelená a nezhnědla nám. Pozor – nevyléváme vodu, ve které se brokolice vařila. Mezitím si začneme připravovat karamelizované ořechy. Na pánev nasypeme cukr a opatrně ho rozpustíme. Poté přisypeme ořechy. Necháme je se s cukrem hezky spojit. Nesmíme zapomenout pravidelně míchat, karamel je velice náchylný na připálení. Ořechy v cukru pak přendáme na talíř s pečicím papírem.
  2. Nyní se vrátíme zpět k brokolici. Tu vyndáme z ledové lázně a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby přidáváme náš brokolicový vývar, dokud nejsme spokojeni s konzistencí. Dochutíme lžící olivového oleje, citronovou šťávou, solí a trochou pepře. Při podávání už jen polévku dozdobíme nakrájeným balkánským sýrem a našimi karamelizovanými oříšky.

reklama