Brokolicový krém se sýrovými krutonky
Chutná brokolicová polévka byla poněkud hustá.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
1 | smetana |
2 | rohlíky |
100 g | uzeného eidamu |
1 | cibule |
7 | kuliček nového koření |
5 | bobkové listy |
polévkové koření | |
sůl, pepř |
Reklama
Postup
- Omyjeme hlávky brokolice, necháme okapat a nakrájíme na růžičky. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na oleji s bobkovým listem a novým kořením. Do osmažené cibule přidáme nakrájenou brokolici a lehce osmažíme. Podlijeme, osolíme, opepříme, promícháme a necháme dusit pod pokličkou. Podléváme dle potřeby, dokud brokolice není úplně měkká. Trochu vody odlijeme a vlijeme asi půlku smetany, promícháme a odstavíme ze sporáku. Polévku rozmixujeme, můžeme zředit vývarem v případě potřeby a ještě propasírovat, aby byl krém hladký. Dochutíme solí, pepřem, polévkovým kořením a ještě chvíli za stálého míchání na menším ohni povaříme.
- Rohlíky nakrájíme a lehce posypeme sýrem. Dáme na plech a vložíme asi na šest minut do předehřáté trouby na 150°C, dokud se sýr neroztaví. Při servírování na talíři vytvoříme ze zbytku smetany spirálu a podáváme s krutony.