Brokolicový krém se sýrovými krutonky

Chutná brokolicová polévka byla poněkud hustá.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Tomáš Tetur

Brokolicový krém se sýrovými krutonky
Brokolicový krém se sýrovými krutonky

Suroviny

1smetana
2rohlíky
100 guzeného eidamu
1cibule
7kuliček nového koření
5bobkové listy
polévkové koření
sůl, pepř
Reklama

Postup

  1. Omyjeme hlávky brokolice, necháme okapat a nakrájíme na růžičky. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na oleji s bobkovým listem a novým kořením. Do osmažené cibule přidáme nakrájenou brokolici a lehce osmažíme. Podlijeme, osolíme, opepříme, promícháme a necháme dusit pod pokličkou. Podléváme dle potřeby, dokud brokolice není úplně měkká. Trochu vody odlijeme a vlijeme asi půlku smetany, promícháme a odstavíme ze sporáku. Polévku rozmixujeme, můžeme zředit vývarem v případě potřeby a ještě propasírovat, aby byl krém hladký. Dochutíme solí, pepřem, polévkovým kořením a ještě chvíli za stálého míchání na menším ohni povaříme.
  2. Rohlíky nakrájíme a lehce posypeme sýrem. Dáme na plech a vložíme asi na šest minut do předehřáté trouby na 150°C, dokud se sýr neroztaví. Při servírování na talíři vytvoříme ze zbytku smetany spirálu a podáváme s krutony.
Reklama
Reklama