Brownies

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Karolína Zýková

Brownies
Brownies

reklama

Suroviny

250 gmásla
1/2 MLsoli
6vajec
1balíček vanilkového cukru nebo 1 ML vanilkové esence
200 gpolohrubé mouky
300 ghořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
4 PLkakaa, nejlépe holandského
250 gcukru

Postup

  1. Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla (asi 10 g) a poté ho vyložíme pečicím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar. Zbytek másla nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme na kostky. Připravíme vodní lázeň na rozehřání čokolády a másla. Větší hrnec naplníme do poloviny vodou, kterou přivedeme k varu. Voda by neměla vařit „příliš“, měla by pouze zlehka bublat. Do tohoto hrnce vložíme menší hrnec. Horká voda ve spodním hrnci ohřívá menší hrnec tak, že se suroviny v něm nepřipalují a nepřichytávají.
  2. V menším hrnci rozpustíme kostky čokolády a kousky másla. Rozpuštěné suroviny by měly mít hladkou, polotekutou konzistenci. Poté odstraníme menší hrnec z lázně a přimícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Zhoustne-li hmota příliš, je možné ji pomocí lázně ještě lehce rozehřát. Poté přidáváme vejce, jedno po druhém, a po přidání každého směs dobře promícháme. Nakonec přimícháme i mouku. Těsto je stále tekuté, ale už dosti husté.
  3. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto vylejeme na plech a rovně ho rozetřeme (můžeme posypat ořechy či mandlemi) a pečeme. Pečení je nejdůležitější část – je důležité brownies nepřepéci. Pečeme tedy přibližně 25–30 minut a v průběhu pečení brownies kontrolujeme píchnutím párátkem – těsto by mělo stále na párátku tvořit malé vlhké drobky, ale nemělo by se příliš barvit (jako v neupečeném těstě).
  4. Při pečení se bude zvedat na povrchu lesklá krusta. Ta po vychladnutí spadne a je žádaná. Upečený plech necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé, cca 5 x 5 cm velké brownies. Vytvoříme tak cca 30 brownies. Ty by měly být uvnitř mokré a vláčné. Dle receptu do těsta nepatří žádné kypřicí složky, záleží však na typu a chuti. V různých troubách tak pečení může zřejmě trvat i pouhých 15 minut – důležité je tedy těsto kontrolovat během pečení.

reklama