Burgundské hovězí s máslovou bramborovou kaší

Lucie se rozhodla pro její vlastnosti dát do jídla místo zadního hovězího kližku, která je měkoučká.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Lucie Zapalačová

Burgundské hovězí s máslovou bramborovou kaší
Burgundské hovězí s máslovou bramborovou kaší

Suroviny

1 kghovězího masa (kližka/ loupaná plec)
Na dokončení
1 lžícemáslo
2 lžícepřepuštěného másla nebo oleje
1mrkev, nakrájená na šikmá kolečka
1řapík celeru, nakrájený našikmo
100 gslaniny, nakrájené na nudličky
1větší mrkev, nakrájená na kostky
2řapíky celeru, nakrájený na plátky
100 gmalých žampionů
100 gceleru, nakrájeného na kostičky
1cibule, pokrájená nahrubo
1velký stroužek česneku, nakrájený na plátky
1lžíce rajčatového protlaku
1lžička třtinového cukru
1láhev kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského
500 mlsilného hovězího vývaru
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
bobkové listy
60-100 gstudeného másla, na kostičky
mletý pepř
sůl
Reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a též ji orestujte. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte lžíci třtinového cukru, ještě chvíli opékejte a nakonec přidejte lžíci rajčatového protlaku.
  2. Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 130C a pomalu zakryté duste minimálně tři hodiny.
  3. Když je maso měkké, omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a metličkou vmíchejte studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso. Na lžíci másla orestujte mrkev a celer a ke konci přidejte lžičku třtinového cukru, aby zelenina zkaramelizovala. V druhé pánvi opečte na másle žampiony s trochou tymiánu.
  4. Hotové maso podávejte s bramborovou kaší a opečenou zeleninou.
Reklama
Reklama